torsdag 12 april 2018

Dagur B. Eggertsson favorit som borgmästare i Reykjavík

Dagur B. Eggertsson är den som flest vill se som borgmästare i Reykjavík efter vårens kommunalval. Trots att han har ett stort försprång mot de andra kandidaterna är det bara tre av tio som anser att han gör ett bra jobb i dag. Det är fler som är missnöjda med Dagur B. Eggertsson som borgmästare. Det visar en undersökning utförd av Fréttablaðið.

De fyra senaste åren har Socialdemokraternas Dagur B. Eggertsson varit borgmästare i Reykjavík. Han har därmed också varit ledaren för partiets koalition ihop med Ljus framtid, Piratpartiet och Gröna vänstern. Innan dess var han i fyra år kommunstyrelsens ordförande när Socialdemokraterna regerade ihop med Bästa partiet.

Dagur B. Eggertsson är fortfarande den som flest Reykjavíkbor anser ska fortsätta styra kommunen. Men det är långt ifrån alla som är nöjda med hans arbete under den senaste mandatperioden.

Nu svarar 29 procent att de är nöjda med Dagur B. Eggertssons arbetsinsats. Hela 43 procent svarar att de är missnöjda medan 28 procent är varken nöjda eller missnöjda.

Trots detta är det många som vill se Dagur B. Eggertsson som borgmästare i fyra år till. Hela 45 procent av de Reykjavíkbor som har en favorit till jobbet föredrar honom. Det är 30 procent som väljer Självständighetspartiets Eyþór Arnalds, 4 procent väljer Gröna vänsterns Líf Magneudóttir och 4 procent Centerpartiets Vigdís Hauksdóttir.

Värt att notera är att hela 58 procent av de tillfrågade inte kan eller vill uppge vem de vill se som borgmästare. I själva verket är det 19 procent som tycker att Dagur B. Eggertsson ska fortsätta leda Reykjavík mot 13 procent för Eyþór Arnalds.

Här har inte läget förändrats nämnvärt. När Fréttablaðið ställde samma fråga i slutet på februari var det också 19 procent som svarade Dagur B. Eggertsson medan 16 procent nämnde Eyþór Arnalds.

Betydligt fler svarade på frågan om hur Dagur B. Eggertsson skött sitt jobb de fyra senaste åren. Där var det bara 11 procent som av något skäl avstod från att ge honom något betyg.

Här kan du läsa mer om opinionsläget i Reykjavík.