lördag 21 april 2018

Delade Biggest Loser Ísland - döms till 30 dagars fängelse

30 dagars fängelse, en knapp miljon i rättegångskostnader och en beslagtagen dator. Det blir straffet för den 31-årige man från Hafnarfjörður som delade två avsnitt av tv-programmet The Biggest Loser Ísland på fildelningssajten Deildu. Mannen förnekade i rätten att han var den som hade lagt upp programmen.

The Biggest Loser Ísland var en av tv-kanalen Skjár Einns största satsningar under 2014. Tablån bestod till största delen av utländska program, men de egna produktionerna var alltid viktiga för att locka abonnenter.

I februari 2014 delades två färska avsnitt av The Biggest Loser Ísland på fildelningssajten Deildu. Avsnitten laddades ned mer än 10 000 gånger var. I filerna syntes användarnamnet Wikipedia. I slutet av filerna sågs dessutom namnet på en i dag 31-årig man bosatt i Hafnarfjörður.

Mannen förhördes vid fyra olika tillfällen. Han gav då olika förklaringar till händelsen. Gemensamt för dem var att han förnekade att han var den som laddat upp filerna. I rätten hävdade mannen att det var vänner från Anonyma alkoholister som lagt upp dem, men att han inte ville namnge dem. Han erkände dock att han var den som spelat in avsnitten från Skjár Einn.

Domstolen Landsréttur anser att mannens förklaring inte är trovärdig. Att han ständigt ändrat sin berättelse påverkar hans trovärdighet negativt.

I rätten vittnade företrädare för Skjár Einn och producenten Saga Film om att olaglig nedladdning var ett stort problem som hade kraftig inverkan på intäkterna och abonnenternas betalningsvilja.

Mannen döms nu för brott mot upphovsrättslagen. Straffet blir 30 dagars fängelse. Men hela straffet är villkorligt - bland annat eftersom utredningen tagit så lång tid och mannen uppges ha mått dåligt under tiden.

Han ska stå för rättegångskostnader på 945 358 isländska kronor. Han får också den bärbara dator han använde beslagtagen och förverkad. Däremot får han tillbaka en stationär dator eftersom den inte användes för att dela avsnitten.

Här kan du läsa domen i sin helhet.