tisdag 24 april 2018

Emmsjé Gauti i dispyt med politiker om partinamnSveinbjörg Birna Sveinbjörnsdóttir ville låna både kampanjlåt och partinamn från rapparen Emmsjé Gauti. Svaret blev nej. Men i stället för att kalla partiet Reykjavík er okkar ('Reykjavík är vårt') - som är titeln på Emmsjé Gautis största hit - väljer hon det snarlika Borgin okkar - Reykjavík ('Vår stad - Reykjavík').

En rad fientliga utspel mot muslimer och asylsökande gav Framstegspartiet 10,7 procent och två mandat i senaste valet i Reykjavík. Den som vände 2014 års valrörelse för partiet var toppkandidaten Sveinbjörg Birna Sveinbjörnsdóttir.

Sedan dess har hon lämnat Framstegspartiet och sitter nu kvar i kommunfullmäktige som politisk vilde. Hon uppger i DV att hon inför valet den 26 maj kontaktats av bland annat just Framstegspartiet, Folkets parti, Isländska folkfronten och Frihetspartiet. I stället för att ansluta sig till något annat parti väljer Sveinbjörg Birna Sveinbjörnsdóttir att gå till val med en egen lista.

Profilfrågan i valet för fyra år sedan var att återkalla den tomt som tilldelats Félag múslima á Íslandi för ett moskébygge. Eftersom samfundet inte lyckats finansiera projektet har bygget fortfarande inte påbörjats. Sveinbjörg Birna Sveinbjörnsdóttir säger till DV att hon fortfarande vill dra tillbaka beslutet.

Just de främlingsfientliga utspelen kan ha varit skälet till att Sveinbjörg Birna Sveinbjörnsdóttir fick nobben av Emmsjé Gauti, Islands kanske populäraste rappare. Han fick sitt stora genombrott 2016 med "Reykjavík", en låt som kännetecknas av att refrängens "Reykjavík er okkar" upprepas gång på gång.

Sveinbjörg Birna Sveinbjörnsdóttir vände sig till Emmsjé Gauti både med en förfrågan om att använda låten som kampanjsång och om att använda Reykjavík är vårt som namn på partiet. Hon berättar i DV om hur hon kontaktade honom:
"Reykjavík är vårt kom på förslag. Jag hade kontakt med Emmsjé Gauti på grund av det och han var ganska tveksam till det, vilket jag absolut förstår."
Emmsjé Gauti reagerade på hur hon beskrev deras kontakt. Hon mejlade från en adress med reykjavikerokkar i namnet vilket antydde att Sveinbjörg Birna Sveinbjörnsdóttir redan bestämt sig för att använda Reykjavík är vårt som partinamn. På Twitter förklarade han att hennes politiska förflutna gjorde att något slags samarbete inte kunde bli aktuellt:
"Jag var inte tveksam utan bergsäker när jag ringde dig efter att du meddelat min bokare att du tänkte satsa för fullt på slagordet Reykjavík är vårt. Din tidigare politiska historia är orsaken till att jag inte vill ha någon koppling till din kandidatur."
Sveinbjörg Birna Sveinbjörnsdóttir tycktes inte ta åt sig av kritiken. I stället försökte hon enligt Emmsjé Gauti ge sken av att inte ha haft planer på att kalla partiet Reykjavík är vårt. Hon undrade i sin tur på Facebook om han skulle göra en låt med titeln Vår stad - Reykjavík efter att hon bytt namn på partiet:
"Fick ett telefonsamtal från en journalist där jag meddelades att artisten Emmsjé Gauti var något missnöjd med namnet på det politiska partiet som jag företräder, Vår stad - Reykjavík. Tänker han skriva en låt om det?"
Det ser nu ut att kunna bli sjutton partier som kämpar om väljarnas röster i Reykjavík. Sveinbjörg Birna Sveinbjörnsdóttir kommer att leda Vår stad - Reykjavík i valet. De övriga kandidaterna på listan kommer enligt RÚV att presenteras inom de närmaste dagarna.

Här kan du läsa mer om kommunalvalet i Reykjavík.