söndag 8 april 2018

Ex-minister och partiledare återvänder till bokhandeln

Óttarr Proppé lämnade politiken efter Ljus framtids fiasko i höstens nyval till alltinget. Nu har den tidigare partiledaren och ministern ett nytt jobb. Han börjar i juni som butikschef för bokhandeln Bóksala stúdenta i Reykjavík. Innan Óttarr Proppé gav sig in i politiken arbetade han i bokbranschen i 23 år.

När Jón Gnarr grundade Bästa partiet inför 2010 års kommunalval i Reykjavík var vännen Óttarr Proppé en av de första han kontaktade. Det blev starten på en politisk karriär som skulle vara i drygt sju år. Óttarr Proppé valdes in i kommunfullmäktige för Bästa partiet 2010. Tre år senare valdes han in i alltinget för Ljus framtid.

I koalitionen mellan Självständighetspartiet, Renässans och Ljus framtid var Óttarr Proppé hälso- och sjukvårdsminister. Regeringen sprack dock inom ett år. I det nyval som blev följden av regeringskrisen förlorade Ljus framtid samtliga mandat i alltinget. Óttarr Proppé valde att avgå som partiledare efter nederlaget.

Nu har alltså Óttarr Proppé skaffat sig ett nytt jobb. Han börjar den 1 juni som butikschef för studentbokhandeln Bóksala stúdenta i Reykjavík. Óttarr Proppé återvänder därmed till den bransch han lämnade 2010. Då hade han sedan 1987 jobbat inom bokbranschen på förlaget Almenna bókafélagið och bokhandlarna Eymundsson och Mál og menning.

Här kan du läsa mer om Óttarr Proppés avgång.