fredag 20 april 2018

Förlorar på valfångst - säljer fiskeaktier för miljardbelopp

Kristján Loftsson säljer nästan samtliga aktier i fiskerijätten HB Grandi. Tillsammans med Halldór Teitsson drar han in drygt 21 miljarder isländska kronor på affären. Ny ägare av aktierna är Guðmundur Kristjánsson. Formellt är det valfångstföretaget Hvalur hf. som säljer majoriteten av aktierna.

Nyligen meddelade Kristján Loftsson att Hvalur hf. efter två års uppehåll tänker återuppta jakten på sillval. Jakten går med förlust och inget tyder på att de ekonomiska förutsättningarna skulle vara bättre i år. Men jakten handlar sannolikt mer om prestige och trotsande av internationell opinion än om möjligheter till vinster.

Tack vare sina aktier i fiskerijätten HB Grandi är Kristján Loftsson en av Islands rikaste. Nu säljer han större delen av sitt aktieinnehav. Prislappen är 21,6 miljarder isländska kronor. Köpare är Guðmundur Kristjánsson från Brim, en annan branschjätte.

Mycket tyder på att Kristján Loftsson gjort en bra affär. Samma dag som köpet annonserades handlades aktier i HB Grandi för 30,20 isländska kronor på börsen i Reykjavík. Kristján Loftsson fick 35 kronor per aktie.

Pengarna går inte bara till Kristján Loftsson. Hvalur hf. sålde den stora majoriteten - totalt 34 procent av det totala antalet aktier - av aktierna. Det bolaget ägs till 43 procent av Fiskveiðihlutafélagið Venus hf. som i sin tur ägs av Kristján Loftsson och dottern Birna Loftsdóttir. En mindre aktiepost såldes av Vogun, ett bolag som helt och hållet ägs av Hvalur hf.

Dessutom sålde Halldór Teitsson 3,2 procent av aktierna. Han har nu inte några aktier kvar i HB Grandi. Kristján Loftsson kontrollerar fortfarande aktier till ett värde av 8,7 miljoner.

Här kan du läsa mer om Kristján Loftssons beslut att återuppta valfångsten.