söndag 22 april 2018

Gunnar Bragi Sveinsson vice ordförande för Centerpartiet

Gunnar Bragi Sveinsson är ny vice ordförande för Centerpartiet efter att ha besegrat Birg­ir Þór­ar­ins­son. Andre vice ordförande är Anna Kolbrún Árnadóttir. Bägge valdes i lördags under partiets landsmöte i Harpa i Reykjavík. Partiledaren Sigmundur Davíð Gunnlaugsson valdes enhälligt och utan motkandidat.

I helgen hölls Centerpartiets första landsmöte i Harpa i Reykjavík. Grundaren Sigmundur Davíð Gunnlaugsson fick fortsatt förtroende som partiledare. Han valdes utan att någon motkandidat anmälde sig och fick 100 procent av rösterna.

Det mest intressanta valet gällde posten som vice ordförande. Här var det Gunnar Bragi Sveinsson och Birgir Þórarinsson - bägge alltingsledamöter för Centerpartiet - som konkurrerade om uppdraget. Gunnar Bragi Sveinsson segrade med 64 procent av rösterna.

Valet av Gunnar Bragi Sveinsson innebär att Centerpartiet nu har samma ledarduo som Framstegspartiet hade kunnat få hösten 2016. Det var då Sigmundur Davíð Gunnlaugsson röstades bort från ordförandeposten och Gunnar Bragi Sveinsson tog beslut om att dra tillbaka sin kandidatur till uppdraget som vice ordförande. Ett år senare bildade Sigmundur Davíð Gunnlaugsson Centerpartiet.

Anna Kolbrún Árnadóttir valdes till vice ordförande med 52 procent av rösterna. Motkandidaterna var Jonas Henning och Sólveig Bjarney Daníelsdóttir.

I de politiska riktlinjer som antogs fortsatte Centerpartiet att slå in på en protektionistisk linje. Partiet upprepade motståndet mot EU-medlemskap och vill utvärdera om Island ska fortsätta att vara en del av EES-samarbetet. Det talades också om vikten av fortsatta skyddstullar för livsmedelsimport och fortsatta subventioner till det isländska lantbruket.