Året var 1926 när gården Straumur byggdes i Straumsvík i västra Hafnarfjörður. I dag ligger gården granne med Rio Tinto Alcans aluminiumsmältverk. Närheten till anläggningen gör att det inte är tillåtet att bosätta sig i gården.
När gården byggdes var situationen annorlunda. Den ritades av statsarkitekten Guðjón Samúelsson - känd för att bland annat ha ritat Hallgrímskirkja i Reykjavík, kyrkan i Akureyri och gården på Þingvellir - åt rektorn Bjarni Bjarnason. Då var Straumur en stor gård. Den består av fyra olika hus med en total yta på 727 kvadratmeter.
Straumur har ägts av kommunen ända sedan 1948. Under 1980- och 1990-talen renoverades gården. Sedan dess har Straumur använts för konstnärer.
I dag är Straumur den enda gården som finns kvar i området. Men när Straumur byggdes var det annorlunda. Vid 1900-talets början fanns tolv gårdar i området. Platsen kallades just Straumur eftersom det fanns flera färskvattenkällor i de omgivande lavafälten. Flera lämningar finns kvar av de övergivna gårdarna.
Ännu tidigare var Straumur en viktig plats för handeln i regionen. Under 1300-talet kom tyska, brittiska och danska köpmän till Straumur med fullastade fartyg.
Kommunen har i flera års tid försökt sälja eller hyra ut Straumur. Redan 2014 efterlyste Hafnarfjörður i en annons någon som ville köpa eller hyra gården. Någon affär blev det inte. För två år sedan tog majoriteten i fullmäktige - som består av Självständighetspartiet och politiska vildar som hoppat av från Ljus framtid - beslut om att sälja gården. I en annons efterfrågade kommunen bud på gården.
Försäljningen klubbades i kommunfullmäktige i onsdags. Självständighetspartiets och Ljus framtids sju ledamöter röstade ja till att sälja Straumur. En socialdemokrat avstod från att rösta. Två andra socialdemokrater och Gröna vänsterns ledamot i fullmäktige reserverade sig mot beslutet att sälja gården:
"Själva huset har en mycket intressant historia. Huset är ritat av Guðjón Samúelsson och har varit hem åt olika typer av kulturverksamhet efter att djurhållningen på fastigheten upphörde. Där har drivits ateljéer och utställningslokaler åt bildkonstnärer och dessutom har det i huset funnits utrymme för att ta emot utländska konstnärer. Saknaden efter Straumur kommer att vara stor och det är en stor besvikelse att det har tagits beslut om att sälja egendomen i stället för att bygga upp kulturrelaterad verksamhet i huset."
Köpare av Straumur är Eyþór Guðjónsson. Han lade det högsta budet på 72 miljoner isländska kronor. Han betalar 10 miljoner i handpenning och ytterligare 8 miljoner vid det formella ägarskiftet om tre månader. Resterande 54 miljoner finansierar han genom lån.
Vad den nye ägaren tänker göra med Straumur är inte känt. Kommunen har inte heller ställt några villkor för försäljningen. Närheten till aluminiumsmältverket gör dock att gården inte kan användas som permanentboende. Samma regel stoppar sannolikt även att Straumur omvandlas till hotell. Inte heller är det tillåtet med livsmedelsproduktion i området.