söndag 1 april 2018

Helt nytt fullmäktige väljs i Stykkishólmur

Ingen av de sju ledamöterna i Stykkishólmur ställer upp för omval. Hoppar av gör också kommunchefen Sturla Böðvarsson. Därmed sätter han punkt för en politisk karriär som började redan 1974. I det kommande kommunalvalet ställer minst två partier upp. Ett av dem är nybildade Vårt Stykkishólmur.

Våren 2010 förlorade Självständighetspartiet makten i Stykkishólmur för första gången på 36 år. Lokalpartiet L-listan vann majoritet med bara sex rösters marginal. För fyra år sedan gick Självständighetspartiet ihop med Framstegspartiet i kommunen under namnet H-listan. Med 56,7 procent av rösterna vann de valet.

Kommunchef blev Sturla Böðvarsson, ett uppdrag han hade mellan 1974 och 1991. Därefter gav han sig in i rikspolitiken. I arton år representerade han Självständighetspartiet i alltinget. I åtta år var han kommunikationsminister och i två år talman.

I november fyller Sturla Böðvarsson 73 år. Han har bestämt sig för att inte ställa upp för en ny mandatperiod. Det gör inte heller någon annan av H-listans totalt fyra ledamöter i fullmäktige. Även L-listans tre ledamöter avstår från att kandidera. L-listan har ännu inte tagit beslut om att ställa upp i valet den 26 maj.

Rektorn Hrafnhildur Hallvarðsdóttir är H-listans toppkandidat i valet. Hon har den senaste mandatperioden varit ersättare i kommunfullmäktige. Om partiet får majoritet går uppdraget som kommunchef till Jakob Björgvin Jakobsson.

Vårt Stykkishólmur är ett nytt parti som för första gången ställer upp i valet. Partiet utlovar mer transparens och tänker annonsera ut jobbet som kommunchef. Överst på listan finns kontorschefen Haukur Garðarsson. Nummer två på valsedeln är Erla Friðriksdóttir som var kommunchef i Stykkishólmur mellan 2005 och 2010.

Här kan du läsa mer om kommunpolitiken i Stykkishólmur.