fredag 13 april 2018

Hoppade av Ljus framtid - sparkar tidigare partikamrater

Efter att ha hoppat av från Ljus framtid vände sig Guðlaug Kristjánsdóttir och Einar Birkir Einarsson mot tidigare partikamrater med uppdrag i olika kommunala nämnder i Hafnarfjörður. Efter en infekterad debatt röstades dessa bort från sina platser. Stridigheterna gör nu att Renässans väljer att gå till val med en egen lista i stället för att samarbeta med Ljus framtid.

Nyligen valde Guðlaug Kristjánsdóttir och Einar Birkir Einarsson - Ljus framtids två ledamöter i kommunfullmäktige i Hafnarfjörður - att begära utträde ur partiet. Ingen av dem tänkte heller ställa upp för omval. Men i stället för att direkt lämna sina platser valde de att fortsätta som politiska vildar.

I Hafnarfjörður har Ljus framtid den senaste mandatperioden regerat ihop med Självständighetspartiet. Det har varit en av få kommuner där Ljus framtid haft hopp om att behålla mandat i fullmäktige.

Men under gårdagens möte i fullmäktige briserade de interna konflikterna. Både Guðlaug Kristjánsdóttir - som egentligen ska vara sjukskriven - och Einar Birkir Einarsson - som har flyttat till grannkommunen Kópavogur men är folkbokförd hos sina föräldrar i Hafnarfjörður - var på plats. Där gick de till angrepp mot tidigare partikamrater.

Tillsammans såg duon till att rösta bort de tidigare partikamraterna Borghildur Sturludóttir och Pétur Óskarsson ur olika kommunala råd och nämnder. Bägge har varit kritiska mot flera stora beslut som tagits av Självständighetspartiet och Ljus framtids två ordinarie ledamöter i fullmäktige. Det spekuleras därför i att petningen var ett sätt att ge igen.

Självständighetspartiet röstade på samma sätt som de två avhopparna Guðlaug Kristjánsdóttir och Einar Birkir Einarsson. Socialdemokraternas och Gröna vänsterns företrädare avstod från att rösta eftersom de ansåg att underlaget var bristfälligt.

Stämningen var mycket hätsk under mötet. Det togs en timslång paus innan omröstningen som syftade till att utreda om Borghildur Sturludóttir och Pétur Óskarsson kunde petas på detta sätt. Enligt Fjarðarfréttir var tonläget mellan politikerna i Hafnarfjörður så uppjagat att deras gräl hördes utanför salen.

Det är inte säkert att omröstningen sköttes på ett korrekt sätt. Händelsen har anmälts till inrikesdepartementet.

Något som däremot är säkert är att de interna striderna nu splittrar Ljus framtid även i Hafnarfjörður. Samarbetssvårigheter var just motiveringen till Guðlaug Kristjánsdóttirs och Einar Birkir Einarssons avhopp. Förutsättningarna för att lösa konflikterna före valet den 26 maj tycks nu vara små.

I Hafnarfjörður skulle Ljus framtid gå till val tillsammans med Renässans. Ljus framtid skulle bland annat få andra och tredje plats på den gemensamma listan. Men de har nu hoppat av som en följd av konflikterna.

Björt Ólafsdóttir, partiledare för Ljus framtid, skriver på Facebook att kandidaturen i Hafnarfjörður är hotad. Hon är också mycket kritisk mot avhopparnas agerande och anser att de betett sig på ett sätt som Ljus framtid inte vill förknippas med.

Därefter dröjde det inte länge innan Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir, partiledare för Renässans, meddelade att det inte blir någon gemensam lista med Ljus framtid. I stället kommer Renässans att gå till val med en egen lista i Hafnarfjörður. Namnen kommer att presenteras inom kort, rapporterar RÚV.

Här kan du läsa mer om turerna inom Ljus framtid i Hafnarfjörður.