måndag 30 april 2018

Knapp majoritet för koalitionen i Reykjavík

Sju partier tar plats i kommunfullmäktige i Reykjavík. Störst är Socialdemokraterna före Självständighetspartiet. Den koalition som nu styr kommunen behåller majoriteten - men bara med ett enda mandat. Det visar en opinionsmätning utförd av Félagsvísindastofnun på uppdrag av Morgunblaðið.

Med knappt fyra veckor kvar till de isländska kommunalvalen ser det ut att bli mycket jämnt i den isländska huvudstaden. Sjutton partier siktar på att kandidera till fullmäktige i Reykjavík. Exakt hur många partier som får ihop listor och lyckas samla de nödvändiga underskrifterna blir klart på lördag.

I dagsläget är det sju partier som har tillräckligt stöd för att bli invalda i fullmäktige. Och den styrande koalitionen - som består av Socialdemokraterna, Gröna vänstern och Piratpartiet samt Ljus framtid som inte ställer upp i valet - behåller majoriteten med knapp marginal.

Socialdemokraterna är största parti med 30,5 procent, en nedgång med 1,2 procentenheter jämfört med den mätning som utfördes för en månad sedan. Självständighetspartiet får 27,3 procent, en minskning med 0,1 procentenheter.

Tredje störst är Gröna vänstern med 9,7 procent, en tillbakagång med 3,1 procentenheter. Koalitionspartnern Piratpartiet får 6,8 procent, en minskning med 0,9 procentenheter.

Ytterligare tre partier får alltså företrädare invalda i Reykjavík. Centerpartiet får 7,3 procent, en uppgång med 2,3 procentenheter. Renässans tappar 2 procentenheter till 5,3 procent. Folkets parti ökar 0,5 procentenheter till 3,6 procent.

Utan mandat blir Framstegspartiet med 2,8 procent, Islands socialistparti och Kvinnokandidaturen med 1,8 procent var, Huvudstadslistan med 1 procent, Folkfronten med 0,8 procent, Isländska folkfronten med 0,5 procent och Frihetspartiet med 0,3 procent.

Socialdemokraterna är starkast i västra och centrala Reykjavík med 38,4 procent. Där lockar också Gröna vänstern och Piratpartiet flest väljare med 11,6 respektive 10,5 procent. Endast 19,6 procent tänker här lägga sin röst på Självständighetspartiet.

Självständighetspartiet och Centerpartiet har betydligt fler sympatisörer i ytterområden som Kjalarnes och Grafarvogur. Där får Självständighetspartiet 38,7 procent och Centerpartiet 11,4 procent. Här är det bara 22,3 procent som sympatiserar med Socialdemokraterna.

Den stora vinnaren på Ljus framtids kollaps är Socialdemokraterna. Av de Reykjavíkbor som i förra valet röstade på Ljus framtid är det 39,4 procent som nu tänker rösta på Socialdemokraterna. Ytterligare 21,1 procent väljer Renässans.

Bara 18,8 procent av dem som i förra valet röstade på Framstegspartiet tänker göra samma val på nytt. Här går hela 40,6 procent till Centerpartiet och 22,3 procent till Självständighetspartiet.

De mest lojala väljarna har Självständighetspartiet. Jämfört med 2014 är det 78,9 procent som åter röstar på partiet. Motsvarande siffra för Socialdemokraterna är 77 procent, för Piratpartiet 53,9 procent och för Gröna vänstern 50,5 procent.

Om detta hade varit ett valresultat hade Socialdemokraterna fått åtta mandat, Självständighetspartiet sju mandat, Gröna vänstern, Centerpartiet och Piratpartiet två mandat var samt Renässans och Folkets parti ett mandat var. Koalitionen mellan Socialdemokraterna, Gröna vänstern och Piratpartiet behåller alltså majoriteten i kommunen med 12 av 23 mandat. Piratpartiet är dock i denna mätning nära att förlora ett mandat till Självständighetspartiet - och i så fall faller också majoriteten.

Socialdemokraternas Dagur B. Eggertsson är den som flest Reykjavíkbor vill se som borgmästare. 45,4 procent anser att han ska fortsätta styra Reykjavík. Det är 29,4 procent som föredrar Självständighetspartiets Eyþór Arnalds som borgmästare, 8,8 procent Centerpartiets Vigdís Hauksdóttir och 4,4 procent Gröna vänsterns Líf Magneudóttir.

Här kan du läsa mer om opinionsläget i Reykjavík.