tisdag 3 april 2018

Koalitionen behåller majoriteten i Reykjavík

Socialdemokraterna, Gröna vänstern och Piratpartiet behåller majoriteten i Reykjavík. Och socialdemokraten Dagur B. Eggertsson är den som flest vill se som borgmästare efter kommunalvalet om knappt två månader. Det visar en opinionsmätning utförd av Félagsvísindastofnun på uppdrag av Morgunblaðið.

Trots att Ljus framtid är så sargat att partiet inte ens ställer upp i kommunalvalet i Reykjavík den 26 maj behåller den styrande koalitionen - som också består av Socialdemokraterna, Gröna vänstern och Piratpartiet, sin majoritet i fullmäktige. De tre partierna får tillsammans 13 av 23 mandat.

Socialdemokraterna får 31,7 procent, en minskning med 0,2 procentenheter jämfört med valresultatet för fyra år sedan. De övriga partierna i koalitionen har ökat sitt stöd. Gröna vänstern får nu 12,8 procent, en uppgång med 4,5 procentenheter, och Piratpartiet får 7,7 procent, en ökning med 1,8 procentenheter.

Självständighetspartiet ser i dagsläget ut att få rikta in sig på ytterligare fyra år i opposition. Ökningen till 27 procent - ett uppsving med 1,3 procentenheter - räcker inte för att kunna återta makten i Reykjavík.

Två nya partier klarar spärren till fullmäktige. Det är Renässans som får 7,3 procent och Centerpartiet som får 5 procent. Folkets parti ställer också upp i kommunalvalet i Reykjavík för första gången. Men 3,1 procent ger inte partiet någon plats i fullmäktige.

Framstegspartiet blir också utan företrädare i kommunen och mister samtliga mandat i Reykjavík. Stödet är nu bara 2,7 procent, en tillbakagång med 8 procentenheter.

Om detta hade varit ett valresultat hade Socialdemokraterna fått åtta mandat, Självständighetspartiet sju mandat, Gröna vänstern tre mandat, Piratpartiet och Renässans två mandat var och Centerpartiet ett mandat.

För att kunna fälla oppositionen och bilda majoritet måste alltså Självständighetspartiet samarbeta med något av de partier som i dag styr i kommunen. Det är osannolikt att partiets borgmästarkandidat Eyþór Arnalds skulle lyckas med detta.

Socialdemokraterna är starkast i västra Reykjavík. Självständighetspartiet lockar fler väljare i kommunens ytterområden.

Dagur B. Eggertsson har varit borgmästare i Reykjavík de fyra senaste åren. Hela 46,4 procent vill enligt Morgunblaðið att Socialdemokraternas ledare i kommunen fortsätter på posten. Det är 29,5 procent som föredrar Självständighetspartiets Eyþór Arnalds.

Trea är Centerpartiets Vigdís Hauksdóttir med 7,1 procent, fyra Gröna vänsterns Líf Magneudóttir med 6,3 procent, femma Renässans Þórdís Lóa Þórhallsdóttir med 3,4 procent och sexa Framstegspartiets Ingvar Mar Jónsson med 1,4 procent. Anmärkningsvärt är att Dagur B. Eggertsson har fler anhängare bland Gröna vänsterns väljare än den egna borgmästarkandidaten Líf Magneudóttir.

Dagur B. Eggertsson lockar fler kvinnliga väljare. Det är 49,8 procent av kvinnorna som vill se honom som nästa borgmästare jämfört med 43,8 procent av männen. Eyþór Arnalds tilltalar däremot manliga väljare i större utsträckning. Det är 34,9 procent av männen som vill att han ska ta över som borgmästare jämfört med 22,6 procent av kvinnorna.

Här kan du läsa mer om det kommande valet i Reykjavík.