onsdag 11 april 2018

Koalitionen i Reykjavík förlorar majoriteten i fullmäktige

Den styrande koalitionen i Reykjavík förlorar majoriteten i kommunen. Självständighetspartiet är nu största parti med 28,2 procent. Väljarstödet för Socialdemokraterna, Piratpartiet och Gröna vänstern är inte längre tillräckligt för att bilda majoritet. Det visar en opinionsundersökning utförd av Fréttablaðið.

I dagsläget ser det ut att bli tretton eller fjorton partier som ställer upp i kommunalvalet i Reykjavík den 26 maj. Det återstår dock att se om samtliga lyckas få ihop kandidater till listorna och tillräckligt många underskrifter för att få delta i valet.

Tiden för att anmäla kandidater löper ut den 5 maj. Hittills är det tretton partier som sagt att de kommer att ställa upp: Socialdemokraterna, Piratpartiet, Gröna vänstern, Självständighetspartiet, Framstegspartiet, Renässans, Centerpartiet, Folkets parti, Isländska folkfronten, Islands socialistparti, Folkfronten och Huvudstadslistan.

Tidigare har Frihetspartiet sagt sig sikta på att kandidera. Dessutom väntas en kvinnolista ställa upp i valet.

Partierna som deltar i valet kämpar om 23 mandat i fullmäktige. Enligt Fréttablaðiðs mätning är det åtta partier som får representation i kommunen. Så många partier har aldrig tidigare vunnit platser i fullmäktige.

Självständighetspartiet är störst med 28,2 procent, en nedgång med 7 procentenheter jämfört med den väljarbarometer som gjordes i slutet på februari. Avståndet till Socialdemokraterna är inte längre större än att det sannolikt ligger inom den statistiska felmarginalen. Socialdemokraterna backar 0,4 procentenheter till 26,8 procent.

Under den senaste mandatperioden har Socialdemokraterna regerat ihop med Gröna vänstern, Piratpartiet och Ljus framtid - som beslutat att inte ställa upp i valet. Piratpartiet ökar med 1,9 procentenheter till 10,8 procent. Gröna vänstern minskar med 1,5 procentenheter till 10,5 procent.

Renässans är mätningens vinnare. Stödet för partiet ökar med 3,7 procentenheter till 7,9 procent. Folkets parti, Centerpartiet och Framstegspartiet balanserar alla tre på spärren till kommunfullmäktige. Folkets parti får 4,3 procent, en uppgång med 2,4 procentenheter. Lika stort är väljarstödet för Centerpartiet, vilket innebär en nedgång med 1,7 procentenheter. Framstegspartiet ökar med 0,4 procentenheter till 4 procent.

Utan mandat blir Islands socialistparti med 1,4 procent och den kvinnolista som ännu inte presenterats närmare får 1 procent.

Om detta hade varit ett valresultat hade Självständighetspartiet och Socialdemokraterna fått sju mandat var, Piratpartiet, Gröna vänstern och Renässans två mandat var och Folkets parti, Centerpartiet och Framstegspartiet ett mandat var.

Koalitionen mellan Socialdemokraterna, Piratpartiet och Gröna vänstern får alltså elva platser i fullmäktige. De fem övriga partierna får tillsammans tolv mandat. Det betyder att den koalition som har styrt Reykjavík de fyra senaste åren inte längre har en majoritet av väljarna bakom sig.

Här kan du läsa mer om opinionsläget i Reykjavík.