torsdag 26 april 2018

Koalitionen i Reykjavík på väg att tappa majoritet

Den styrande koalitionen i Reyjavík kan behöva vända sig till ytterligare ett parti för att kunna behålla majoriteten. I nuläget är Socialdemokraterna, Piratpartiet och Gröna vänstern bara ett mandat från egen majoritet. Men Självständighetspartiet är största parti i kommunen. Det visar en mätning utförd av Fréttablaðið.

Kommunalvalet i Reykjavík den 26 maj ser ut att kunna bli mycket jämnt. Sjutton partier siktar på att delta i valet - vilket är det högsta antalet någonsin. Dessutom utökas antalet platser i fullmäktige från 15 till 23.

Med så många partier riskerar många röster att läggas på partier som inte får några mandat. Det finns ingen spärr till kommunfullmäktige, men ett parti behöver omkring 4 procent av rösterna för att vinna mandat. Allt detta gör utgången oviss.

I dag styrs kommunen av en koalition bestående av Socialdemokraterna, Ljus framtid, Gröna vänstern och Piratpartiet. Ljus framtid ställer inte upp i årets val. Och de tre kvarvarande koalitionspartierna är på gränsen till att kunna behålla majoriteten i fullmäktige.

Socialdemokraterna får 25,7 procent, en minskning med 1,1 procentenheter jämfört med den opinionsmätning som gjordes för två veckor sedan. Piratpartiet backar 0,1 procentenheter till 10,7 procent medan Gröna vänstern tappar 2,9 procentenheter till 7,6 procent.

Självständighetspartiet var inte störst i Reykjavík i valet 2014. Men nu ökar partiet försprånget till Socialdemokraterna. Självständighetspartiet har nu stöd av 30,2 procent av väljarna, en uppgång med 2 procentenheter.

Mandat i fullmäktige får ytterligare två partier. Centerpartiet har nu 7,6 procent, en ökning med 3,3 procentenheter, medan Renässans får 7,2 procentenheter, en tillbakagång med 0,7 procentenheter.

Framstegspartiet hamnar under spärren med 3,6 procent, en nedgång med 0,4 procentenheter.

Utan mandat blir också det kvinnoparti som ännu inte har presenterat varken kandidater eller politiskt program. Stödet är 1,4 procent, en ökning med 0,4 procentenheter. Islands socialistparti minskar 0,4 procentenheter till 1 procent. Folkets parti är mätningens största förlorare. Partiet backar 3,3 procentenheter till 1 procent.

Om detta hade varit ett valresultat hade Självständighetspartiet fått åtta mandat, Socialdemokraterna sju mandat samt Piratpartiet, Gröna vänstern, Centerpartiet och Renässans två mandat var. Framstegspartiet är dock nära att ta ett av mandaten från Renässans.

För att kunna regera vidare behöver alltså dagens styrande koalition stöd från ytterligare ett parti. Den troligaste kandidaten är Renässans. Centerpartiet är - med den kontroversiella Vigdís Hauksdóttir som borgmästarkandidat - en osannolik samarbetspartner.

För Självständighetspartiet är däremot Centerpartiet allt annat än en osannolik samarbetspartner. För att kunna bilda majoritet behövs dock ett parti till. Det kan dock bli svårt att locka något av de övriga fyra partierna i fullmäktige till ett samarbete med både Självständighetspartiet och Centerpartiet.

Här kan du läsa mer om opinionsläget.