söndag 29 april 2018

Kommunen tar över färjetrafiken till Västmannaöarna

Fler turer och avgångar dagligen även under storhelger. Det utlovar kommunen när den i höst tar över färjetrafiken till Västmannaöarna. Beslutet att ta hand om driften togs av ett enigt kommunfullmäktige. Ansvaret övergår till kommunen när den nya färja som ska trafikera sträckan anländer i slutet av september.

I höst ersätts Herjólfur med en ny färja som ska gå mellan Västmannaöarna och det isländska fastlandet. Färjan - som får namnet Vilborg - byggs just nu på ett varv i Polen. Planen är att den ska vara klar den 22 september i år. Den ska tas i bruk senast den 8 oktober.

Förhoppningarna på Vilborg är stora. Den nya färjan är byggd för att kunna segla till Landeyjahöfn, den specialbyggda hamn för färjetrafiken som invigdes för åtta år sedan. Hittills har hamnbygget varit ett fiasko eftersom Herjólfur inte kan segla till Landeyjahöfn under stora delar av vinterhalvåret. Den nya färjan går inte lika djupt och kommer därför att kunna segla till Landeyjahöfn betydligt oftare.

Den nya färjan drivs i första hand med el. Batterierna är tillräckliga för de halvtimmeslånga seglingarna mellan Hemön och Landeyjahöfn. I de fall då färjan inte kan lägga till där utan måste segla den nästan tre timmar långa sträckan till reservhamnen Þorlákshöfn räcker inte batterierna. Då finns en motor som kan ladda batterierna.

När Vilborg sjösätts tar kommunen över trafiken. Det beslutade ett enigt kommunfullmäktige i veckan. Ölistan - ett lokalparti som har två av sju mandat i kommunen - reserverade sig dock mot att invånarna inte fick folkomrösta i frågan.

Kommunen utlovar nu stora förändringar av färjetrafiken. Det blir minst 600 nya avgångar om året. Trafiken ska börja så tidigt som 6.30 på morgnarna och fortsätta ända till midnatt. Enligt kommunpolitikerna ska rutten nu betraktas som en riksväg.

En annan nyhet är att Vilborg ska segla alla årets dagar. Det blir alltså trafik även på storhelger. Dessutom höjs rabatterna för öborna från dagens 40 procent till 50 procent. Även bokningssystemet ska förbättras.

Kommunen vill också behålla Herjólfur. Den gamla färjan ska finnas tillgänglig för att kunna användas vid behov.

Trafiken ska drivas av ett fristående bolag till kommunen. Driften ska alltså inte påverka kommunen ekonomiskt. Om trafiken går med vinst ska överskottet användas till att förbättra servicen eller att sänka priserna.

Här kan du läsa mer om färjetrafiken till Västmannaöarna.