torsdag 5 april 2018

Ljus framtid på väg mot kollaps även i Hafnarfjörður

Guðlaug Kristjánsdóttir och Einar Birkir Einarsson lämnar Ljus framtid och blir politiska vildar i fullmäktige i Hafnarfjörður. Avhoppet innebär att partiet förlorar sina två mandat i kommunen. Det är dessutom tveksamt om Ljus framtid kommer att ställa upp i det kommande kommunalvalet. Planerna på att samarbeta med Renässans blir inte verklighet.

Efter fiaskot i alltingsvalet i oktober 2017 har krisen inom Ljus framtid blivit allt djupare. Den nya partiledaren Björt Ólafsdóttir - som valdes utan motkandidat sedan Óttarr Proppé avgått - har inte lyckats hålla ihop partiet. Inte heller har opinionssiffrorna vänt uppåt. I stället har avhoppen fortsatt.

I kommunalvalen 2014 vann Ljus framtid mandat i flera av Islands största kommuner. Nu ser det ut som att partiet inte ens kommer att försöka försvara något av mandaten på egen hand.

I Akureyri, Garðabær och Kópavogur har medlemmar anslutit sig till andra partier eller ställer upp med gemensamma listor ihop med politiker från andra partier. I Reykjavík och Akranes försvinner Ljus framtid i praktiken från den politiska kartan. Där blir det inget samarbete med andra partier och ingen kandidatur i eget namn.

Det senaste bakslaget kom i går. Då meddelade Guðlaug Kristjánsdóttir och Einar Birkir Einarsson att de lämnar Ljus framtid. Den senaste mandatperioden har båda representerat Ljus framtid i kommunfullmäktige i Hafnarfjörður. Där har partiet bildat koalition ihop med Självständighetspartiet.

Båda har sedan tidigare meddelat att de inte ställer upp för omval. Nu blir de politiska vildar fram till valet den 26 maj. Guðlaug Kristjánsdóttir skriver på Facebook att beslutet att begära utträde ur partiet inte påverkar samarbetet med Självständighetspartiet.

I Hafnarfjörður har Ljus framtid fört diskussioner med Renässans om att ställa upp med en gemensam lista. Så blir det inte. Jón Ingi Hákonarsson, ledare för Renässans kommunförening i Hafnarfjörður, skrev nyligen på Facebook att partiet går till val med en egen lista.

Guðlaug Kristjánsdóttir säger i Morgunblaðið att hon inte meddelade partiledningen om avhoppet. Däremot informerade hon och Einar Birkir Einarsson lokalavdelningen om beslutet innan det blev offentligt. Skälet till utträdet ur partiet är enligt Guðlaug Kristjánsdóttir brister i relationen med partiledningen:
"Det har varit långvariga samarbetssvårigheter och i praktiken en förtroendespricka inom partiet. Jag har tänkt på detta sedan i höstas men tänkte fullfölja och hålla ut hela mandatperioden, men nu står det klart att det inte blir så."
Även Einar Birkir Einarsson uppger att det rör sig om samarbetssvårigheter med Ljus framtids ledning. Han säger i Fréttablaðið att han och Guðlaug Kristjánsdóttir ändå har arbetat för att uppfylla de löften som partiet gav ihop med Självständighetspartiet i samband med att koalitionen i Hafnarfjörður bildades:
"Under dessa fyra år har samarbeten mellan människor utvecklats i alla möjliga riktningar. Vissa blir tätare och andra spricker. För mig har det stor betydelse att jag och Guðlaug för Ljus framtids räkning tog ansvar för majoritetens överenskommelse och har nått fin framgång genom denna överenskommelse. För mig har det störst betydelse att vi är lojala mot den och följer den hela mandatperioden ut."
Efter avhoppen från Ljus framtid är det än mer osäkert om partiet kommer att ställa upp i kommunalvalet i Hafnarfjörður. Det troligaste just nu är att Hafnarfjörður sällar sig till Reykjavík och Akranes - alltså de kommuner där Ljus framtid inte ens försöker försvara sina mandat.

Här kan du läsa mer om Ljus framtids kris.