tisdag 17 april 2018

Nybildade För Hemön utmanar Självständighetspartiet

En verklig maktkamp väntar i kommunalvalet på Hemön. Det står klart sedan utbrytare ur Självständighetspartiet bildat lokalpartiet För Hemön med Íris Róbertsdóttir som trolig toppkandidat. Självständighetspartiets Elliði Vignisson har styrt kommunen de tolv senaste åren. Nu riskerar han att mista sin plats i fullmäktige.

Efter tolv år som kommunchef på Västmannaöarna kan Elliði Vignissons dagar vara räknade. I valet 2014 fick Självständighetspartiet 73,2 procent av rösterna. Men sedan dess har missnöjet med hans ledarskap växt.

Inför årets kommunalval var det många som ville hålla ett provval - vilket i så fall hade blivit det första på Västmannaöarna på 28 år. Ett sådant beslut fattades också. Men vid ett nytt möte återkallades beslutet av Elliði Vignisson som tidigare själv sagt sig vara för ett provval. Kritiker pekade på att åtskilliga närstående till honom ingick i den grupp som rev upp beslutet om provval.

Flera tunga lokala namn inom Självständighetspartiet började planera för en egen lista i kommunalvalet. Nu står det klart att de planerna blir verklighet. Det nya lokalpartiet har fått namnet För Hemön.

Förberedelserna har i någon mån skett i tysthet. Det möte där För Hemön bildades utlystes genom ett anonymt pressmeddelande skickat till Eyjar. Till ordförande valdes Leó Snær Sveins­son, en av initiativtagarna till mötet.

För Hemöns toppkandidat kan bli Íris Róbertsdóttir. Hon var också på plats på mötet. Íris Róbertsdóttir har tidigare suttit som ersättare i alltinget för Självständighetspartiet. Hon arbetar som ordförande för idrottsföreningen ÍBV. Inte minst tack vare ordförandeskapet i kommunens i särklass största förening har hon en mycket stark lokal förankring.

Íris Róbertsdóttir skriver själv på Facebook att hon meddelat För Hemöns ledning att hon vill toppa partiets lista i kommunalvalet den 26 maj. Partiets kandidater ska presenteras nu på söndag:
"Jag har beslutat att tillmötesgå uppmaningen att kandidera till att leda den nya kandidatlistan här på Västmannaöarna i kommunalvalet nästa månad. Jag är stolt och tacksam över det förtroende som har visats mig genom denna uppmaning."
Innan hon anslöt sig till utbrytarna var Íris Róbertsdóttir en av dem som förespråkade ett provval inom Självständighetspartiet. Där hade hon också kunnat bli en svår utmanare för Elliði Vignisson.

Elliði Vignisson segrade i Självständighetspartiets provval. Men när listan presenterades hade han flyttats ned till femte plats. Han ska själv ha begärt att plockas bort som toppkandidat.

Beslutet innebär att Elliði Vignisson riskerar sin politiska framtid. I dag har Självständighetspartiet fem ledamöter i fullmäktige. Oppositionspartiet Ölistan - som samlar olika vänsterpolitiker - har två platser. Ölistan ställer upp även i år med Njáll Ragnarsson som toppnamn på listan.

Tre partier kommer att slåss om de sju platserna i kommunfullmäktige. För att Elliði Vignisson på femte plats ska väljas in i fullmäktige krävs alltså ungefär ett lika starkt val som 2014.

Det är dock inte troligt att det kommer att gå lika bra för Självständighetspartiet i år. Ölistan har haft en turbulent mandatperiod med en hel del interna stridigheter. Men För Hemön kommer att kunna locka över många som tidigare röstat på Självständighetspartiet. Det är inte osannolikt att Självständighetspartiet lyckas behålla majoriteten - men stödet lär inte räcka för att ge Elliði Vignisson en plats i fullmäktige.

Även om Elliði Vignisson inte skulle väljas in i kommunfullmäktige behöver det inte betyda att hans politiska karriär skulle vara över. Om Självständighetspartiet får fortsätta styra kommunen skulle han ändå kunna anställas som kommunchef.

Listan toppas i stället av Hild­ur Sól­veig Sig­urðardótt­ir. Hon arbetar som sjukgymnast och representerar Självständighetspartiet i fullmäktige. Hon är dessutom kommunstyrelsens ordförande. Det är första gången på 20 år som partiets valsedel på Västmannaöarna toppas av en kvinna. Beslutet kan betraktas som ett direkt svar på kritiken mot Elliði Vignissons ledarstil.

Här kan du läsa mer om Självständighetspartiet på Västmannaöarna.