söndag 1 april 2018

Över 500 invånare runt Mývatn för första gången på 25 år

För första gången på 25 år bor över 500 personer i Skútustaðahreppur, den kommun som täcker hela Mývatnområdet. Och kommunen växer mycket snabbt. Inom loppet av fem år har invånarna blivit 36,5 procent fler. En fjärdedel av invånarna är utländska medborgare. Det uppger kommunen i ett pressmeddelande.

Flest invånare hade Skútustaðahreppur 1980 då 547 personer bodde i kommunen. Det var samtidigt som en serie vulkanutbrott rasade i Krafla - men då fanns också en kiselanläggning vid sjön Mývatn. Nedläggningen 2004 och urbanisering gjorde att antalet invånare var nere på 370 personer 2013.

Det var 1994 som antalet invånare sjönk under 500 personer. Det skulle alltså ta 25 år innan kommunen åter nådde upp till detta antal.

På bara fem år har Skútustaðahreppur växt med 36,5 procent. Nu bor 505 personer i kommunen. Bara det senaste året ökade invånarantalet med 19 procent.

Turistnäringen är den viktigaste privata arbetsgivaren kring Mývatn. Det är också förklaringen till att en fjärdedel av kommuninvånarna är utländska medborgare. Många av dem har flyttat till Skútustaðahreppur för att jobba i besöksindustrin.

Invånare nummer 500 i Skútustaðahreppur blev Jónas Þór Ingólfsson. Han flyttade från kommunen för att läsa till byggnadsgeolog. Nu har han återvänt till hemtrakterna för att arbeta med tunneln Vaðlaheiðargöng. Han skulle få blommor vid kommunfullmäktiges senaste möte - men en utryckning till platsen för tunnelbygget gjorde att han inte kunde närvara.