onsdag 4 april 2018

Pirat sågar aprilskämt om sänkt rösträttsålder i Reykjavík

Motståndare lyckades förhindra att rösträttsåldern sänktes till 16 år redan till vårens kommunalval. Men Morgunblaðið aprilskämtade om att de som ännu inte fyllt 18 år ändå skulle få rösta i valet. De skulle få delta i en rådgivande omröstning. Men skämtet uppskattades inte av Piratpartiets Dóra Björt Guðjónsdóttir. Hon ansåg att det präglades av snorkighet.

För att 16-åringar skulle få rösträtt i kommunalvalet den 26 maj behövde förslaget klubbas i alltinget före påskledigheten. Så blev det inte. När förslaget debatterades var motståndarna som klev upp i talarstolen så många att omröstningen om det inte hanns med före uppehållet.

Missnöjet var stort bland annat inom Piratpartiet. Motståndarna anklagades för att ha stoppat förslaget genom förhalningstaktik.

Men den 1 april kunde Morgunblaðið berätta att de som hade fyllt 16 år på valdagen i Reykjavík ändå skulle få rösta. De skulle få delta i en rådgivande omröstning. Socialdemokraterna och Gröna vänstern - som ingår i majoriteten i kommunen - uppgavs vara för initiativet medan Självständighetspartiet kritiserade idén.

Det hela rörde sig om ett aprilskämt. Men det uppskattades inte av alla. Dóra Björt Guðjónsdóttir, Piratpartiets toppkandidat i Reykjavík, ansåg att skämtet präglades av en nedlåtande attityd mot maktlösa ungdomar. På Facebook hävdade hon att denna attityd var en bidragande faktor till att så många ungdomar flyttar utomlands:
"Först talar vi om dem som outvecklade barn och att de inte har förstånd och än mindre kan rösta. Vi förnedrar dem och säger att det är bäst för dem att bara fortsätta vara barn (fast vi naturligtvis tar emot deras skatter). Vi säger ständigt att de inte har något intresse för politik fast data säger något annat. Vi ser dem ha proportionellt sämre livsvillkor än tidigare generationer och går miste om goda år men rycker på axlarna. Makt till att förändra förhållandena ska de inte få. ... Och så blir de ett eller två år yngre och då förvånas vi över att de inte orkar rösta."
Dóra Björt Guðjónsdóttir segrade nyligen i Piratpartiets provval i Reykjavík. Tvåa blev Sigurborg Ósk Haraldsdóttir, trea Alexandra Briem, fyra Rannveig Ernudóttir och femma Bergþór H. Þórðarson. Fyra av de fem översta på listan är alltså kvinnor.

Här kan du läsa mer om förslaget att ge rösträtt åt 16-åringar.