måndag 23 april 2018

Rättegång om mordet på Birna Brjánsdóttir först till hösten

Mordet på Birna Brjánsdóttir prövas sannolikt inte i landsrätten förrän i höst. Rapporten om var hon kastades i vattnet är fortfarande inte klar. För varje dag som går ökar därför sannolikheten för att Thomas Møller Olsens överklagande av morddomen inte hinns med före sommaruppehållet. Han har också bytt försvarare.

I januari försvann Birna Brjánsdóttir efter en utekväll i Reykjavík. Efter en av de största sökinsatserna i Islands historia hittades hon död på stranden vid Selvogur åtta dagar senare. Hon hade misshandlats till medvetslöshet och därefter kastats i vattnet. Dödsorsaken var drunkning.

Den grönländske sjömannen Thomas Møller Olsen dömdes till nitton års fängelse för mordet och för grovt narkotikabrott. Han har hela tiden förnekat inblandning i mordet. I rätten försökte han lägga skulden på en kollega.

Thomas Møller Olsen överklagade den fällande domen till landsrätten, en domstol som inrättades vid årsskiftet. Eftersom domen mot honom ännu inte vunnit laga kraft sitter han fortfarande i häkte. Enligt Fréttablaðið har han bytt försvarare från Páll Rúnar Kristjánsson till Björgvin Jónsson.

Efter överklagandet begärde försvaret en analys av var Birna Brjánsdóttir kastades i vattnet. Det enda polis och åklagare är säkra på att det var någonstans på sydkusten inom några mils radie från fyndplatsen vid Selvogur. Syftet med analysen är att kunna ifrågasätta om avståndet till denna plats är förenligt med körsträckan för den hyrbil som Thomas Møller Olsen använde under mordnatten.

Landsrätten gör sommaruppehåll i juli och augusti. Därför är det troligt att överklagandet inte hinner prövas före hösten. Samtliga vittnesmål kommer nämligen att tas om i landsrätten - något som innebär att rättegången kommer att ta flera dagar i anspråk. Björgvin Jónsson säger i Fréttablaðið att han inte tror att fallet hinns med före sommaren:
"Rapporten skulle vara klar i början av april men har ännu inte kommit. Så har vi en frist till den 2 maj att lämna in ett pm i fallet och så återstår det för åklagaren och målsägandebiträden att lämna in pm så jag anser att det är osannolikt att detta sker före snarare än efter uppehållet."
Här kan du läsa mer om mordet på Birna Brjánsdóttir.