torsdag 19 april 2018

Reykjavík kan få två nya badstränder

Två nya stränder för havsbad kan komma att anläggas i Reykjavík. Platserna som är aktuella är Skarfaklettur vid Laugarnes och Gufunes. Utredningar om planerna ska presenteras senaste den 1 oktober i år. Prislappen kan bli omkring 180 miljoner isländska kronor om bägge badplatserna blir verklighet.

Havsbadet vid Nauthólsvík är populärt året runt. Här samlas Reykjavíkbor året runt för att bada i havet. Varmvatten från det kommunala nätet pumpas ut i Nauthólsvík vilket gör att temperaturen inom ett mindre område håller sig omkring 20 grader.

Nu kan Reykjavík få ytterligare två badstränder. Det är borgmästaren som har föreslagit att havsbad ska anläggas vid Skarfaklettur på Laugarnes och på Gufunes. Ungefärliga prislappar för badplatserna är 130 miljoner isländska kronor för Gufunes och 50 miljoner för Laugarnes.

Förslaget klubbades för vidare utredning av en enig kommunstyrelse. När frågan behandlades i fullmäktige reserverade sig Självständighetspartiet mot beslutet. Partiets ledamöter var positiva till idén men efterlyste en grundligare kostnadskalkyl. Dessutom efterlyste de åtgärder mot utsläpp av avloppsvatten.

Utredningarna om förslagen ska vara klara senast den 1 oktober i år. Först därefter tar fullmäktige ställning till om de nya havsbaden ska byggas.