fredag 13 april 2018

Sista rättegången för brott under finanskraschen på Island

I höst ställs Hreiðar Már Sigurðsson ännu en gång inför rätta. Den här gången gäller misstankarna insiderbrott i Kaupþing. Rättegången börjar nästan på dagen tio år sedan finanskraschen. Det är det sista åtalet som väcks med kopplingar till bankkrisen. Hittills har 36 personer dömts till 96 år i fängelse.

Det var i oktober 2008 som de tre isländska storbankerna Landsbanki, Glitnir och Kaupþing gick omkull. Efter kraschen fick åklagare 202 brottsmisstankar att utreda. Av dessa har enligt Fréttablaðið nitton gått så långt som till domar. I fjorton fall har åtalade fällts och i fem fall har samtliga friats.

Hittills har 36 personer dömts för brott i samband med finanskraschen. Den totala strafflängden är 96 års fängelse.

De längsta straffen har utdömts för brott inom Kaupþing. Det rör sig om 35 års fängelse för olika brott inom banken. För Glitnir är den sammanlagda strafflängden 25,25 år och för Landsbanki 13 år. Dessutom har fängelse utdömts för brott begångna inom flera mindre banker.

Det är inte osannolikt att det totala antalet år i fängelse stiger. Ytterligare sex fall med kopplingar till finanskraschen har inte nått hela vägen fram till domar som vunnit laga kraft.

Hreiðar Már Sigurðsson, tidigare vd för Kaupþing, har redan dömts till totalt sju års fängelse i tre olika rättsprocesser. En av dessa domar har överklagats. Dessutom väntar prövningar av ytterligare åtal mot honom.

Det sista åtalet med anknytningar till bankkrisen väcktes i september 2016. Här står Hreiðar Már Sigurðsson och ytterligare en tidigare toppchef inom banken åtalade för insiderbrott och trolöshet mot huvudman.

Nu står det klart att huvudförhandlingen kommer att hållas i Héraðsdómur Reykjavíkur den 19 och 20 september i år. Det är strax före tioårsdagen av finanskraschen. Kaupþing var den 9 oktober 2008 den sista av de tre isländska storbankerna som kollapsade.

Hreiðar Már Sigurðsson kommer dock att vara en flitig gäst i de isländska domstolarna innan dess. Just nu pågår i Héraðsdómur Reykjavíkur en rättegång där han stämt isländska staten för olaglig avlyssning. Han har dessutom stämts av bankens konkursbo i två olika fall.