tisdag 17 april 2018

Skulle rädda Sigmundur Davíð Gunnlaugsson - får ej betalt

Kritiska journalister skulle kartläggas och anonyma webbplatser skulle öppnas för att stödja Sigmundur Davíð Gunnlaugsson. Det var några av de åtgärder som den dåvarande statsministern beställde efter att han avslöjats som delägare i ett bolag i ett skatteparadis. Men den pr-konsult som skulle rädda hans anseende får inte betalt. Framstegspartiet godkände aldrig utläggen.

Våren 2016 blev dåvarande statsministern Sigmundur Davíð Gunnlaugsson avslöjad som tidigare delägare i Wintris, ett bolag hemmahörande i ett skatteparadis. Han hade inte redogjort för sitt innehav och det är fortfarande oklart om han tagit upp bolaget i sina deklarationer.

Avslöjandet ledde till att Sigmundur Davíð Gunnlaugsson avgick som statsminister. Han efterträddes av Sigurður Ingi Jóhannsson. Som ett svar på folkliga demonstrationer mot Sigmundur Davíð Gunnlaugsson gick dessutom regeringen med på att förkorta mandatperioden.

Inför nyvalet i oktober 2016 såg det länge ut som att Sigmundur Davíð Gunnlaugsson skulle kunna sitta kvar som Framstegspartiets ordförande. Men några veckor före valet utmanades han av Sigurður Ingi Jóhannsson. Han förlorade knappt i omröstningen - och ett år senare lämnade han partiet för att bilda Centerpartiet.

Förlusten kom som en chock för Sigmundur Davíð Gunnlaugsson. Långt innan valet insåg han att han behövde förändra bilden av sig efter avslöjandet om Wintris. Genom partikamraten Guðfinna Jóhanna Guðmundsdóttir tipsades han om en pr-konsult. Efter ett möte sade han att pr-konsulten var rätt person för uppdraget.

Pr-konsultens första förslag var att Framstegspartiet skulle lägga 100 miljoner isländska kronor på den kommande valrörelsen. Men svaret var att partiet inte var i närheten av att ha sådana ekonomiska resurser.

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson såg ändå ett stort behov av pr-konsulten. De kom överens om att de journalister som skrivit mest kritiskt om Sigmundur Davíð Gunnlaugsson skulle kartläggas. Vidare skulle två webbplatser - Panamaskjölin och Íslandi allt - lanseras anonymt och på olika sätt stödja honom. I stället för att berätta att det rörde sig om en pr-konsult som arbetade mot betalning påstods det att webbplatserna drevs av sympatisörer till honom. Dessutom skulle det tas nya fotografier på Sigmundur Davíð Gunnlaugsson eftersom de befintliga bilderna hade kommit att förknippas med Wintris-skandalen.

Allt detta arbete skulle ske i tysthet. Pr-konsulten skulle inte få uttala sig om uppdraget varken medan det pågick eller efteråt.

Timpriset var 16 950 isländska kronor. Pr-konsulten skulle enligt brevet få stora befogenheter. Pr-konsulten skulle enbart svara inför Sigmundur Davíð Gunnlaugsson. Vidare skulle pr-konsulten få vetorätt mot all reklam och marknadsföring från Framstegspartiet.

För att få klartecken för jobbet skickade pr-konsulten ett brev till Framstegspartiets verkställande utskott. Han fick aldrig något svar på brevet. Ändå började han jobba för Sigmundur Davíð Gunnlaugsson. De anonyma webbplatserna lanserades. Vid ett partistyrelsemöte i Akureyri fotograferades Sigmundur Davíð Gunnlaugsson. Resultatet var bland annat filmer som senare publicerades på hans Facebook-sida.

Efter att arbetet upphört i september 2016 skickade pr-konsulten en faktura till Framstegspartiet. Det verkställande utskottet ansåg att det måste röra sig om ett missförstånd eftersom den inte kände till uppdraget. Ännu en faktura skickades i januari 2017. Inte heller den betalade partiet.

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson betalade pr-konsulten 1 miljon isländska kronor ur egen ficka. Men pr-konsulten valde därefter att stämma Framstegspartiet på 5,5 miljoner.

Héraðsdómur Reykjavíkur dömer till Framstegspartiets fördel. Rätten anser att partiet inte ingått någon överenskommelse med pr-konsulten. Dessutom bör pr-konsulten ha insett att partiet aldrig gett sitt godkännande till uppdraget.

Domen innebär att pr-konsulten förlorar ännu mer på att ha jobbat för Sigmundur Davíð Gunnlaugsson. Enligt domen ska pr-konsulten stå för Framstegspartiets rättegångskostnader på 1,1 miljoner kronor.

Pr-konsulten är heller inte den enda som förlorat på Sigmundur Davíð Gunnlaugsson. Den fotograf som gjorde jobbet i Akureyri har inte heller fått betalt. Fakturan för fotograferingen är på 320 000 kronor. Enligt fotografen var det dock uppenbart att det var ett jobb enbart för Sigmundur Davíð Gunnlaugssons personliga valkampanj och inte för Framstegspartiet.

Här kan du läsa mer om turerna kring Sigmundur Davíð Gunnlaugsson och Wintris och här kan du läsa domen i sin helhet.