lördag 21 april 2018

Storvinst för restauranger och affärer på flygplats i Keflavík

Restauranger och affärer på flygplatsen i Keflavík gör stora vinster på försäljningen. 66° Norðurs klädbutik gjorde 2016 en vinst på över 220 miljoner isländska kronor. Lagardére Travel Retail har nästan monopol på restauranger på flygplatsen. Bolaget tjänade drygt 180 miljoner. Det rapporterar Stundin.

När flygplatsbolaget Isavia 2014 i samband med ombyggnaden av flygplatsen i Keflavík valde butiker och matställen var det flera som blev besvikna. Kaffitár - som länge hade haft ett kafé på flygplatsen - och Drífa - som ända sedan 1988 haft en butik med fritidskläder - tillhörde de företag som ratades.

Bägge driver nu olika rättsprocesser mot Isavia. De hävdar att flygplatsbolaget gjort sina val på felaktiga grunder. Drífa har stämt Isavia på 1,5 miljarder isländska kronor för utebliven försäljning mellan 2015 och 2021. Kaffitár har i drygt tre år försökt få Isavia att lämna ut information om beslutsunderlaget.

De företag som släpptes in på flygplatsen gör stora vinster. 66° Norður sålde enligt Stundin varor för knappt 1,4 miljarder isländska kronor under 2016, en ökning med nästan 250 miljoner jämfört med 2015. Vinsten var drygt 220 miljoner. Samtidigt slussades 400 miljoner vidare till 66° Norðurs moderbolag.

Lagardére Travel Retail - ett bolag med starka kopplingar till Kaupfélag Skagfirðinga - har nästan monopol på försäljning av mat och livsmedel på flygplatsen i Keflavík genom bland annat Mathús, Nord och Segafredo. Det är bara Joe and the Juice som inte kontrolleras av bolaget.

Under 2016 gjorde Lagardére Travel Retail en vinst på drygt 180 miljoner isländska kronor. Samtidigt fick ägarna 100 miljoner i aktieutdelning. Året innan var aktieutdelningen 28 miljoner, rapporterar Stundin.