onsdag 4 april 2018

Utbrytare i möte om nytt parti på Västmannaöarna

Missnöjet med Självständighetspartiets provval och ledarskap på Västmannaöarna för partiet allt närmare en splittring. Flera tongivande namn har träffats för att diskutera grundandet av ett nytt parti som ställer upp i vårens kommunalval. Hittills har Självständighetspartiets ledning inte lyckats lösa konflikterna.

Västmannaöarna är ett av Självständighetspartiets starkaste fästen. I det senaste kommunalvalet våren 2014 fick partiet 73,2 procent av rösterna. Men bland många medlemmar finns trots detta ett missnöje med kommunchefen Elliði Vignisson.

I tolv år har Elliði Vignisson varit Självständighetspartiets ledare i kommunen. I valet i maj i år kandiderar han för ytterligare fyra år.

Tanken hos många medlemmar var att Självständighetspartiet inför valet skulle hålla provval för första gången på 28 år. Ett sådant beslut klubbades också men ansågs ogiltigt av den lokala partiledningen. I stället togs ett nytt beslut om att inte hålla provval. En som röstade mot provval var Elliði Vignisson - trots att han tidigare sagt sig vara positiv till det.

Elliði Vignissons motståndare hävdade att omröstningen skedde under kuppartade former och att han inför avgörandet hade sett till så att personer som antingen var släkt med honom eller stod i beroendeställning var på plats för att rösta. Alla sådana anklagelser har han tillbakavisat som grundlösa.

Flera tunga namn från partitoppen har kallats in för att medla mellan falangerna. Hittills har det inte lyckats.

En som har pekats ut som tänkbar ledare för en utbrytarlista är Íris Róbertsdóttir. Hon har tidigare varit ersättare i alltinget för Självständighetspartiet. Som ordförande för den lokala idrottsföreningen ÍBV har hon en mycket stark förankring i samhället.

Íris Róbertsdóttir erbjöds den tredje platsen på Självständighetspartiets lista i det kommande valet, men tackade nej. En annan som har pekats ut som en tänkbar toppkandidat för ett nytt parti är Elís Jónsson. Bägge var på plats när missnöjda partimedlemmar nyligen samlades till ett möte för att diskutera en kandidatur i valet.

Inget beslut togs då om att ställa upp. Men ett nytt möte - som även det bara kommer vara öppet för inbjudna - ska hållas inom kort.

En utbrytning skulle innebära att Självständighetspartiet skulle riskera att förlora makten på Västmannaöarna. Elliði Vignissons ställning har försvagats under den senaste mandatperioden. Den enda opinionsmätningen som gjorts det senaste året pekar även på att stödet för partiet har minskat.

Ett nytt parti med för öborna välkända utmanare som Íris Róbertsdóttir och Elís Jónsson skulle utgöra ett allvarligt hot mot Självständighetspartiet. Det är inte troligt att de skulle lyckas bli större än Självständighetspartiet, men tillsammans med lokalpartiet Ölistan vore det inte osannolikt att de skulle kunna få majoritet i fullmäktige. Och med ett sådant nederlag skulle förmodligen Elliði Vignissons dagar vara räknade.

Det vore i så fall inte första gången något liknande skulle hända. Inför kommunalvalet 2014 splittrades Självständighetspartiet i Reykjanesbær när en fullmäktigeledamot bildade ett nytt parti. Det ledde till att Självständighetspartiet förlorade majoriteten i kommunen.

Här kan du läsa mer om Självständighetspartiet på Västmannaöarna.