tisdag 15 maj 2018

Alexandra Briem till val efter snabbt namnbyte

Alexandra Briem är nummer tre på Piratpartiets lista i Reykjavík. Men det skilde bara någon timme från att det i stället skulle ha stått Andrés Helgi Valgarðsson på valsedeln. Strax före fristen löpte ut genomförde Þjóðskrá Íslands namnbytet i folkbokföringen. Alexandra Briem - en transperson som identifierar sig som kvinna - kan därmed fortsätta kampanja under just det namnet.

För ganska precis ett år sedan meddelade Piratpartiets ordförande i Reykjavík att ett namnbyte var på väg - från Andrés Helgi Valgarðsson till Alexandra Briem. Det nya namnet återspeglade könsidentiteten som kvinna. Men det var inget lätt beslut. På Facebook skrev Alexandra Briem om känslorna för tilltalsnamnet Andrés:
"När min mamma var ung räddades hennes liv av en man som heter Andrés. Utan honom hade hon utan tvekan dött den kvällen, och varken jag eller mina bröder hade någon gång funnits till och min pappas liv hade varit helt annorlunda. Andrés är en hjälte och jag insåg det mycket tidigt. Jag ville vara som honom, människan som det går att lita på i nöd, någon som går en omväg för att hjälpa andra - kanske fast man inte är säker eller om det råder något tvivel."
Men känslorna för andranamnet Helgi var också starka:
"Helgi var pappa till min mormor Sylvía och troligen den märkligaste människa som jag hört talas om. Han var begåvad, välutbildad, eftertänksam och en otroligt ärlig idealist. Utan att överdriva anser jag att han är en av de största hjältar som Island har skapat, åtminstone sedan sturlungatiden. Han var ingen stor man, men när han var Islands sändebud i Tyskland under upptakten till det senaste kriget bjöd han Hitlers rike motstånd och utsatte sig själv för fara för att hjälpa judar ur landet medan det fortfarande var möjligt."
Sedan i fredags är Andrés Helgi Valgarðsson historia. Nu står det i stället Alexandra Briem i folkbokföringen. Det betyder att det också kommer att stå Alexandra Briem på Piratpartiets valsedlar i Reykjavík i kommunalvalet den 26 maj.

Alexandra Briem är då nummer tre på Piratpartiets lista. Det är också det namnet som använts under valrörelsen.

Fristen för att anmäla kandidater gick ut lördagen den 5 maj. Folkbokföringsmyndigheten Þjóðskrá Íslands stängde för helgen klockan 15 på fredagen. Om ändringen skulle gå igenom före helgen - och innan namnen på valsedlarna spikades - behövde bytet expressbehandlas för att vara klart till lördagen.

För alla namnbyten som görs på grund av transpersoners könsidentitet krävs en underskrift från vårdmyndigheten Landlæknir, en underskrift som bara kan fås efter ett möte med en psykiater. När Landlæknirs möte - som råkade vara planerat just denna fredag - var slut klockan 14 hade Alexandra Briem bara en timme på sig.

Þjóðskrá Íslands jobbade alltså snabbt den här gången. Därför behöver Piratpartiets väljare heller inte fundera över varför det står Andrés Helgi Valgarðsson på valsedeln. I stället blir det alltså Alexandra Briem - som på Facebook tackar för stödet:
"Tack så mycket allihopa. Det var fantastiskt att se hur systemet var redo att skynda sig för att detta skulle kunna göras i rätt tid."
Här kan du läsa mer om Piratpartiet.