fredag 25 maj 2018

Bor i annan kommun - tvingas lämna fullmäktige

Einar Birkir Einarsson tvingas lämna kommunfullmäktige i Hafnarfjörður. Inte heller får han kandidera för Kommunlistan i lördagens val. Skälet är att han sedan en längre tid är bosatt i grannkommunen Kópavogur. Þjóðskrá Íslands ändrade nyligen hans folkbokföringsadress - trots att det en längre tid varit känt att han inte bott i Hafnarfjörður.

I kommunalvalet i Hafnarfjörður 2014 röstades Einar Birkir Einarsson in på ett av Ljus framtids två mandat. Det var dock ingen hemlighet att han en kort tid efter valet flyttade till grannkommunen Kópavogur. På pappret flyttade han dock till en annan adress. I stället för att folkbokföra sig i Kópavogur skrev han sig hos systern i Hafnarfjörður.

Tidigare i år kollapsade Ljus framtids kommunförening i Hafnarfjörður. Einar Birkir Einarsson och partikamraten Guðlaug Kristjánsdóttir röstade för koalitionspartnern Självständighetspartiets linje i ett omstritt idrottsplatsbygge. Därefter lämnade bägge Ljus framtid men satt kvar i fullmäktige som politiska vildar.

Konflikten satte nytt ljus på Einar Birkir Einarssons folkbokföringsadress. Isländsk lag säger nämligen att en fullmäktigeledamot måste vara bosatt i kommunen. Den som flyttar till en annan kommun får inte sitta kvar i fullmäktige.

Inför fullmäktiges sista möte före valet fick Einar Birkir Einarsson ett brev från folkbokföringsmyndigheten Þjóðskrá Íslands. Där fick han beskedet att han nu var folkbokförd i Kópavogur. Initiativet till granskningen kom efter debatten om hans folkbokföringsadress.

Kort före mötet skickade Einar Birkir Einarsson ett brev där han meddelade att han inte längre hade rätt att närvara. I praktiken innebar folkbokföringsflytten att han förlorade sin plats i fullmäktige.

Þjóðskrá Íslands agerande medför dessutom att Einar Birkir Einarsson inte kan väljas in i kommunfullmäktige i Hafnarfjörður i lördagens val. Han står på fjortonde plats på Kommunlistans valsedel, ett parti grundat av Guðlaug Kristjánsdóttir. Eftersom han inte är bosatt i Hafnarfjörður är han heller inte valbar.

Men Einar Birkir Einarssons folkbokföringsadress är inte den enda som ifrågasätts inför lördagens val. En annan kandidat som bor i en annan kommun än den där hon är skriven är Ásthild­ur Lóa Þórs­dótt­ir. Hon är nummer tre på Framstegspartiets lista i Reykjavík.

Hon har också skrivit sig i Reykjavík. Men hon bor fortfarande i Garðabær. Där är också hennes make - som hon bor ihop med - folkbokförd.

Ásthild­ur Lóa Þórs­dótt­ir säger i Morgunblaðið att hennes avsikt alltjämt är att faktiskt flytta till Reykjavík. Skälet att hon inte gjort det hävdar hon är en dispyt med ett låneinstitut. På frågan om varför hon inte följer det regelverket som säger att en person ska vara skriven där den bor hävdar hon att hon just nu själv utsätts för en mängd olika lagbrott.

Här kan du läsa mer om striderna inom Ljus framtid i Hafnarfjörður.