tisdag 8 maj 2018

Få islänningar tror på succé för Ari Ólafsson i EurovisionBara varannan islänning tror att Ari Ólafsson går vidare till finalen i Eurovision Song Contest. Och det är endast en av tio som tror att han kommer att sluta bland de tio främsta i hela tävlingen. Pensionärer är mest optimistiska för Islands chanser i kvällens semifinal. Yngre och medelålders islänningar är betydligt mer skeptiska.

Ari Ólafsson vann årets upplaga av Söngvakeppni sjónvarpsins, den isländska melodifestivalen, med "Our Choice" - ett bidrag som i den inhemska semifinalen, då det sjöngs på isländska, hade titeln "Heim". Men få islänningar tror att han blir lika framgångsrik i kvällens semifinal i Lissabon.

Hela 51 procent tror enligt en opinionsmätning från MMR att Ari Ólafssons äventyr tar slut redan i kväll. 49 procent tror däremot att Island går vidare till lördagens final i Eurovision Song Contest.

Även om Ari Ólafsson skulle få en finalbiljett är det få som tror på någon succé. Det är 10 procent som tror att han skulle placera sig bland de tio främsta bidragen i hela tävlingen. Vidare är det 30 procent som anser att en placering mellan 11 och 20 är mest sannolik och 9 procent som tippar på att Island hamnar på plats 21 till 26.

Mest negativa till Ari Ólafssons möjligheter är män, islänningar i åldern 30 till 49 år, höginkomsttagare och personer med högskoleutbildning. Kvinnor, pensionärer, låg- och medelinkomsttagare samt grundskoleutbildade har större förhoppningar om en isländsk finalplats.

Bland de islänningar som har fyllt 68 år är det bara 19 procent som tror att Ari Ólafsson missar finalen. I åldersgruppen 30 till 49 år är det däremot 62 procent som befarar att det tar stopp redan i semifinalen.

Bland Piratpartiets sympatisörer är det 32 procent som tror på ett avancemang i kväll. Inga andra väljare är så skeptiska. Hos Folkets partis anhängare är det hela 72 procent som förutspår en finalplats.