onsdag 30 maj 2018

Fyra röster 20 sekunder för sent till vallokalen på Hemön

Bara sex röster saknades för att Självständighetspartiet skulle behålla majoriteten på Västmannaöarna. Fyra av dessa röster kan ha varit på väg med båt från Þorlákshöfn - men anlände till vallokalen 20 sekunder för sent. Därför räknades de inte. Men det är sannolikt att det var röster på Självständighetspartiet.

Efter tolv år som kommunchef på Västmannaöarna ser det ut som att Elliði Vignisson behöver söka nytt jobb. Efter en intern strid om nomineringsprocessen valde han att inte toppa Självständighetspartiets lista. I stället tog han femte platsen på valsedeln. Något som betydde att han skulle gå miste om platsen i fullmäktige om inte partiet fick minst två tredjedelar av rösterna.

Det interna missnöjet ledde till utbrytarlistan För Hemön med Íris Róbertsdóttir som toppkandidat. Hon har varit ersättare för Självständighetspartiet i alltinget. Hon har också en stark förankring i kommunen efter många år i ledningen för idrottsklubben ÍBV.

Splittringen gjorde avtryck på olika sätt i kommunen. Ekonomichefen Rut Haraldsdóttir sade till Eyjafréttir att hon tänkte säga upp sig om inte Elliði Vignisson blev kommunchef. Skälet var att det med ett nytt styre skulle kunna komma nytt ledarskap som hon skulle ogilla.

Páley Borgþórsdóttir, polischef på Västmannaöarna, tog i en debattartikel i Eyjafréttir öppet ställning för Elliði Vignisson. Hon har själv suttit i fullmäktige för Självständighetspartiet. När hon kritiserades för ett beslut att inte berätta för medierna om sexualbrott som anmälts under festivalen Þjóðhátíð fick hon stöd av Elliði Vignisson. Han har också gett hennes make ett kommunalt toppjobb.

I den debatt som följde undrade många om det var lämpligt att polischefen backade upp ett politiskt parti. Det ifrågasattes också om Páley Borgþórsdóttir följde de etiska reglerna för uppdraget.

Stödet i valet räckte trots detta inte på långa vägar för Elliði Vignisson. Inte heller räckte det för Självständighetspartiet. Jämfört med valet 2014 tappade partiet över en tredjedel av rösterna. Självständighetspartiet fick 45,43 procent och tre mandat, För Hemön 34,22 procent och tre mandat och Ölistan 20,35 procent och ett mandat.

Men det saknades bara sex röster för att Självständighetspartiet skulle ha fått ett fjärde mandat - och därmed ha säkrat en majoritet i fullmäktige.

Fyra av dessa röster var sannolikt inte långt borta. Eftersom vädret var dåligt gick det inte att flyga mellan Reykjavík och Västmannaöarna. Inte heller gick det att angöra färjehamnen Landeyjahöfn på fastlandet. I stället gick båtarna den långa vägen till Þorlákshöfn på fastlandet.

Den som inte förtidsröstar i en vallokal kan själv ordna med transport av röster till en vallokal genom ombud. På Självständighetspartiets partihögkvarter Valhöll i Reykjavík fanns fyra sådana röster som behövde transporteras till Västmannaöarna. Det är därför sannolikt att det var röster på just Självständighetspartiet.

Men vädret och den långa seglingen från Þorlákshöfn gjorde så att rösterna inte hann fram i tid. De kom enligt Morgunblaðið till vallokalen på Västmannaöarna 20 sekunder över 22 på lördagskvällen - alltså 20 sekunder efter att vallokalen stängde. Därför togs rösterna inte emot.

De fyra rösterna hade inte räckt för att rädda kvar Självständighetspartiet vid makten. Men kanske hade en ännu mindre marginal fått partiet att begära en omräkning.

Nu försöker För Hemön bilda majoritet i fullmäktige tillsammans med Ölistan och med Íris Róbertsdóttir som kommunchef. Ölistans vågmästarposition gjorde inledningsvis att partiet även ville diskutera möjligheterna för en koalition med Självständighetspartiet. I går kväll kom beskedet i ett pressmeddelande om att Ölistan vill styra kommunen ihop med För Hemön. Förhoppningen är att en koalition ska kunna bildas före helgen.

Här kan du läsa mer om kommunalvalet på Västmannaöarna.