lördag 19 maj 2018

Gröna vänstern i Reykjavík nobbar Självständighetspartiet

Gröna vänstern kommer inte att regera ihop med Självständighetspartiet i Reykjavík. Inte heller kan det bli någon koalition ihop med Centerpartiet. Skälet är att partiernas politik är för olika. Det säger Gröna vänsterns toppkandidat Líf Magneudóttir i Stundin. Däremot kan hon tänka sig att samarbeta med Islands socialistparti.

Beslutet att bilda regering med Självständighetspartiet och Framstegspartiet var kontroversiellt inom Gröna vänstern. Inte minst var det många medlemmar i Reykjavík som inte alls ville att partiet skulle bilda koalition med Självständighetspartiet.

En av kritikerna var Líf Magneudóttir, Gröna vänsterns enda fullmäktigeledamot i Reykjavík. Och regeringssamarbetet har inte fått henne att ändra sig. Hon säger i Stundin att hon utesluter samarbete med Självständighetspartiet. Något samarbete med Centerpartiet kommer heller inte att bli aktuellt:
"Jag ser framför mig hur Gröna vänstern och Socialdemokraterna blir en grundpelare i nästa majoritet. Både jag och [Socialdemokraternas toppkandidat] Dagur [B. Eggertsson] har gått ut med att vi vill fortsätta arbeta tillsammans. Drömsituationen är att dessa två partier får egen majoritet. Jag tycker att Piratpartiet svarar mycket luddigt på frågor och har inte varit lika ovillkorliga när det gäller att vilja fortsätta arbeta i samma majoritet som oss."
I dag regerar alltså Gröna vänstern ihop med Socialdemokraterna, Piratpartiet och Ljus framtid. Även Dagur B. Eggertsson har uteslutit möjligheten att bilda koalition med Självständighetspartiet och Centerpartiet. Enligt Líf Magneudóttir är partiernas politik för olika.

Däremot håller Líf Magneudóttir dörren öppen till vänster. Hon säger i Stundin att hon kan tänka sig att samarbeta med Islands socialistparti, ett årsgammalt parti som nu ställer upp i allmänna val för första gången:
"Socialistpartiets politiska mål är till stor del mycket lika det som vi inom Gröna vänstern lägger vikt vid så jag kan absolut föreställa mig att vi skulle vilja jobba med Socialisterna i kommunfullmäktige."
Här kan du läsa mer om det kommande kommunalvalet i Reykjavík.