fredag 25 maj 2018

Islands lokalaste lokalparti går till val i Vopnafjörður

Betra Sigtún ställer på nytt upp i kommunalvalet i Vopnafjarðarhreppur. De senaste fyra åren har det nybildade partiet - som på lika stora delar skämt och allvar i första hand sade sig kämpa för Vopnafjörðurs minsta och mest bortglömda gata - styrt kommunen. I lördagens val kandiderar även Framstegspartiet och Socialdemokraterna.

Humor är ett ganska vanligt inslag i isländsk politik - och inte minst i kommunalvalen. Det handlar om allt från rena skämtpartier till partier som använder humor som ett verktyg i valkampanjen.

Inför kommunalvalet 2014 bildades Betra Sigtún i Vopnafjarðarhreppur. Sigtún är centralorten Vopnafjörðurs minsta gata med bara tre hus. Den hade då varken vägskylt eller belysning. Att förbättra just Sigtún var det främsta vallöftet från Betra Sigtún. Dessutom bodde partiets två toppkandidater på just denna gata.

Men partiet handlade inte bara om humor och om en gata. Det var också en lista som lovade att kämpa för unga kommuninvånares intressen.

I valet för fyra år sedan fick Betra Sigtún 35,7 procent av rösterna och två mandat i kommunfullmäktige. Framstegspartiet fick 38,8 procent och tre mandat medan en lokal vänsterlista fick 25,5 procent och två mandat.

Vänsterlistan och Betra Sigtún bildade majoritet i kommunen och tvingade därmed bort Framstegspartiet från makten. De anställde Ólafur Áki Ragnarsson som kommunchef. Betra Sigtúns toppnamn Stefán Grímur Rafnsson blev kommunalråd.

Samarbetet höll ända fram till november förra året. Då sprack koalitionen på en konflikt om Ólafur Áki Ragnarsson. Vänsterlistan hade tappat förtroendet för kommunchefen och ville ge honom sparken. Betra Sigtún höll inte med och bildade i stället ny majoritet med Framstegspartiet.

I lördagens val ställer Betra Sigtún upp på nytt. Även denna gången är Stefán Grímur Rafnsson - som fortfarande är bosatt på Sigtún - partiets toppkandidat. Ungdomsprofilen på listan finns kvar. Den äldsta kandidaten är 51 år. Inget av de övriga tretton namnen på listan är äldre än 37 år.

Precis som 2014 är det ytterligare två partier som kämpar om de sju platserna i fullmäktige. Framstegspartiets lista toppas av Sigríður Bragadótttir och Socialdemokraternas lista - som ersätter den lokala vänsterlistan - toppas av Bjartur Aðalbjörnsson.

Ólafur Áki Ragnarsson har meddelat att han inte vill fortsätta som kommunchef efter valet.

Här kan du läsa mer om förra valet i Vopnafjarðarhreppur.