söndag 6 maj 2018

Knapp majoritet för koalitionen i Reykjavík

Socialdemokraterna kan fortsätta regera i Reykjavík ihop med Piratpartiet och Gröna vänstern. Men den sittande koalitionens majoritet hänger på ett enda mandat. Bara sex partier har tillräckligt stöd för att bli invalda i kommunfullmäktige i Reykjavík. Det visar en opinionsmätning utförd av Gallup på uppdrag av RÚV.

Allt tyder på att kommunalvalet i Reykjavík den 26 maj blir mycket jämnt. I flera mätningar behåller Socialdemokraterna, Piratpartiet och Gröna vänstern majoriteten. Försprånget är dock inte större än att det ligger inom den statistiska felmarginalen.

En osäkerhetsfaktor är det stora antalet partier som ställer upp i valet. Det ser ut att bli 16 partier som kämpar om 23 platser i fullmäktige. Därmed riskerar många väljare att lägga sina röster på partier som blir utan mandat. I dagsläget är det bara sex partier som får representanter invalda i fullmäktige.

Enligt den senaste opinionsundersökningen från Gallup kan Socialdemokraterna, Piratpartiet och Gröna vänstern alltså fortsätta regera i Reykjavík. Tillsammans har de tre partierna tolv av 23 mandat i fullmäktige. Övriga tre partier får totalt elva mandat.

Socialdemokraterna är störst i kommunen med 27,8 procent, en minskning med 3,7 procentenheter jämfört med den mätning som Gallup gjorde för en månad sedan. Piratpartiet ökar med 3,4 procentenheter till 14,4 procent. Gröna vänstern backar 1,2 procentenheter till 9,3 procent.

Näst störst i Reykjavík är Självständighetspartiet med 25,9 procent av väljarstödet, en nedgång med 0,4 procentenheter. Renässans får 8,1 procent, en uppgång med 0,4 procentenheter, medan Centerpartiet får 4,8 procent, en tillbakagång med 1,3 procentenheter.

Folkets parti får 3,4 procent, en ökning med 0,2 procentenheter, och klarar därmed inte spärren. Islands socialistparti ökar med 1,7 procentenheter till 2,1 procent. Framstegspartiet förlorar 1,2 procentenheter till 1,9 procent. Huvudstadslistan ökar med 0,9 procentenheter till 1 procent.

Övriga partier får 1,3 procent.

Om detta hade varit ett valresultat hade Socialdemokraterna och Självständighetspartiet fått sju mandat var, Piratpartiet fyra mandat, Gröna vänstern och Renässans två mandat var och Centerpartiet ett mandat.

Här kan du läsa mer om opinionsläget i Reykjavík.