
Inför lördagens kommunalval skrev sig plötsligt arton personer på tre olika adresser i kommunen. De flesta av dessa ändrade folkbokföringsadress till Drangar och Seljanes, två ödegårdar som stått övergivna i flera årtionden. Flera av de personer som utgav sig för att nu vara bosatta i Árneshreppur har kopplingar till motståndare till kraftverksbygget vid Hvalá.
Den stora stridsfrågan i kommunen är planerna för ett vattenkraftverk vid Hvalá i Ófeigsfjörður. Med minsta möjliga majoritet - tre röster mot två - klubbade fullmäktige det första steget i bygget. Det gäller vägbyggen fram till platsen för kraftverket.
Den nya detaljplanen är dock inte helt i hamn eftersom myndigheten Skipulagsstofnun vill att kommunen först besvarar ett antal frågor. De rör bland annat eventuellt jäv från fullmäktigeledamöters sida, löften om investeringar i samhällsprojekt i samband med ett klartecken för kraftverksbygget och arbetet med själva detaljplanen.
Bakom projektet står Vesturverk med huvudägaren HS Orka. Rjúkandi, ett nätverk som motsätter sig bygget, publicerade i går mejlkonversationer mellan Vesturverk och Eva Sigurbjörnsdóttir, kommunalråd i Árneshreppur som är för ett kraftverksbygge. Pétur Húni Björnsson, som ingår i nätverket, hävdar på Facebook att majoriteten i fullmäktige i praktiken låtit Vesturverk avgöra hur Skipulagsstofnuns frågor skulle besvaras.
Rjúkandi har också skickat mejlkonversationerna till flera isländska medier. Enligt Morgunblaðið ber Eva Sigurbjörnsdóttir bland annat om råd för hur hon ska formulera sig när hon skriver till Skipulagsstofnun.
Gunnar Gaukur Magnússon, vd för Vesturverk, säger till Vísir att han inte har lagt ord i kommunens mun. Han har heller inte bestämt hur Árneshreppur ska förhålla sig till Skipulagsstofnuns frågor. Däremot har han påpekat punkter i ett eventuellt utlåtande från kommunen som skulle vara besvärande för projektet.
Tanken är att kraftverket ska få en kapacitet på 55 megawatt och producera 320 gigawattimmar elektricitet om året. För att kunna nå denna kapacitet ska fyra fördämningar - mellan 19 och 33 meter höga - byggas uppe på Ófeigsfjarðarheiði.
Kraftverket kommer - efter själva bygget - att vara obemannat. Det kommer dock att ge kommunen intäkter i form av fastighetsskatt. Det finns också förhoppningar om bättre elförsörjning och andra förbättringar i Árneshreppurs infrastruktur.
Vid årsskiftet hade Árneshreppur bara 46 invånare. De personer som skrev sig i kommunen skulle därför kunna ha stor inverkan på vilka som väljs in i kommunfullmäktige. Ledamöterna i fullmäktige kommer under de närmaste åren att avgöra om kraftverket blir verklighet eller inte.
Nu står det klart att det kommer att bli stora förändringar i den röstlängd som fullmäktige med förbehåll klubbade i förra veckan. I fredags hade folkbokföringsmyndigheten Þjóðskrá Íslands granskat tolv av de arton ändrade adresserna. Ingen av de tolv uppfyllde kriterierna för att vara folkbokförda i Árneshreppur.
Elva av dessa tolv personer var helt enkelt inte bosatta i kommunen. Därför ska de enligt isländsk lag inte heller vara skrivna där. Den tolfte personen uppgav att folkbokföringsadressen ändrats av ett misstag. Samtliga tolv kommer alltså att strykas från röstlängden.
Þjóðskrá Íslands granskning kommer att fortsätta i dag. Kommunfullmäktige i Árneshreppur planerar att träffas på onsdag för att ta ett slutgiltigt beslut om röstlängden. De kommer att invänta myndighetens prövning av samtliga folkbokföringsflyttar.
Att medvetet uppge en felaktig folkbokföringsadress är ett brott som kan ge upp till två års fängelse. Det är inte Þjóðskrá Íslands som avgör om de personer vars flyttar nu underkänts ska utredas för misstänkta brott.
Frågan är dock allt annat än enkel. Bland de personer som sedan tidigare är folkbokförda i Árneshreppur är det runt en tredjedel som inte bor i kommunen hela året. Under vinterhalvåret är de i stället bosatta i andra delar av landet. Inför tidigare val har det inte gjorts några anmärkningar på att de ingått i röstlängden i Árneshreppur.
Samtidigt fortsätter debatten om både kraftverket och de misstänkta försöken att påverka valet att väcka starka känslor. Pétur G. Markan är ordförande för Vestfjarðarstofa och kommunchef för Súðavíkurhreppur. Han skriver i Bæjarins Besta att agerandet från de personer som skrivit sig i kommunen är omdömeslöst:
"Ett grovt ingrepp i Árneshreppurs valprocess de senaste dagarna syftar endast till att slutligen splittra en svag kommun. Ett grovt ingrepp i Árneshreppurs valprocess de senaste dagarna fördömer alla folkvalda kommunfullmäktigeledamöter av ansvars- och rättvisekänsla gentemot den egna kommunen. Ett grovt ingrepp i Árneshreppurs valprocess de senaste dagarna är varken belysande för kraftverket vid Hvalá eller motståndet mot det. I stället visar det respektlöshet för Árneshreppurs invånare, nonchalans gentemot kommunens självbestämmanderätt och sällan skådad omdömesbrist hos dem som anser att agerandet hjälper naturvården framåt."
Pétur G. Markan jämför i Vísir massflytten av folkbokföringsadresser med att 40 000 glesbygdsbor skulle skriva sig i Reykjavík med syftet att stoppa en flytt av inrikesflygplatsen från Vatnsmýri.
Många av de avslöjanden som gjorts om massflytten till Árneshreppur kommer från Kristinn H. Gunnarsson, journalist och tidigare alltingsledamot. Motståndare till kraftverksbygget har ifrågasatt hans motiv och har undrat om han arbetar på uppdrag av Vesturverk.
Kristinn H. Gunnarsson använder nu samma metoder mot motståndare till byggplanerna. För ett halvår sedan tog veterinären Ólafur Valsson över det tidigare kooperativet i Norðurfjörður, den enda butiken i Árneshreppur. Det hade då gått med förlust i flera år.
I RÚV undrar nu Kristinn H. Gunnarsson på samma sätt om Ólafur Valsson avlönas av kraftverksmotståndare. Han säger att det inte är någon hemlighet att driften inte går runt under vintern. Då har Ólafur Valsson passat på att jobba med annat:
"Jag kan göra massor av andra saker än att driva denna butik. Och jag har gjort det. Så detta är naturligtvis bara insinuationer som i sig är helt oacceptabla. Men de säger mycket mer om den som låter sig undslippa dem än någon annan."
På lördag väljer invånarna i Árneshreppur ett nytt kommunfullmäktige. Valet sker i Félagsheimilið i Trékyllisvík. Vallokalen är öppen mellan 9.30 och 17.30. Men hur många som får rösta är alltså fortfarande en öppen fråga.
Här kan du läsa mer om turerna kring kommunalvalet i Árneshreppur.