måndag 21 maj 2018

Nio partier i Reykjavík säger ja till mångkultur

Nio partier som ställer upp i kommunalvalet i Reykjavík säger ja till mångkultur och nej till hatfyllda budskap och fördomar mot invandrare. Initiativet till ställningstagandet kommer från Socialdemokraterna. Men sju av de partier som kandiderar till fullmäktige i lördagens val har inte undertecknat manifestet.

I lördagens kommunalval i Reykjavík är det sexton partier som kandiderar till fullmäktige. Nio av dem har undertecknat ett upprop som började som ett initiativ från socialdemokraten Sabine Leskopf. Där tar de ställning för Reykjavík som en mångkulturell stad. De säger också nej till hatfyllda budskap och politiska utspel som underblåser fördomar mot invandrare.

De partier som står bakom manifestet är Socialdemokraterna, Gröna vänstern, Självständighetspartiet, Piratpartiet, Framstegspartiet, Renässans, Folkfronten, Kvinnorörelsen och Islands socialistparti.

Men sju partier antingen avstod från att skriva under eller svarade inte. Där finns Manslistan, Centerpartiet, Isländska folkfronten, Frihetspartiet, Vår stad Reykjavík, Huvudstadslistan och Folkets parti.

Inom rikspolitiken har både Centerpartiet och Folkets parti riktat populistiska utspel mot invandrare. Frihetspartiet, Vår stad Reykjavík och Isländska folkfronten är på olika sätt och i olika grad motståndare till mångkultur.