söndag 27 maj 2018

Partiledare förnekar att Ljus framtid är på väg att försvinna

Ljus framtid är inte på väg att försvinna från den politiska kartan. Det hävdar partiledaren Björt Ólafsdóttir trots att Ljus framtid inte ställde upp med en egen lista i en enda kommun i det kommande valet. Men Vilborg Þór­unn Guðbjarts­dótt­ir, avgående kommunpolitiker i Akranes, befarar att Ljus framtids framtidsutsikter är allt annat än goda. Det rapporterar Vísir.

Det som 2014 var ett genombrott i den isländska kommunpolitiken har fyra år senare förvandlats till en kollaps. Då vann Ljus framtid mandat i flera av landets största kommuner. Men i valet i går ställde inte Ljus framtid upp med en egen lista i någon kommun.

Medlemmar från Ljus framtid fanns dock på andra listor i valet i bland annat Kópavogur, Hafnarfjörður, Garðabær, Reykjanesbær, Hveragerði och Akureyri.

Däremot blev det ingen kandidatur i Akranes. Där har Vilborg Þór­unn Guðbjarts­dótt­ir representerat Ljus framtid i kommunfullmäktige den senaste mandatperioden. Hon säger till Vísir att det inte funnits tillräckligt intresse för att ställa upp på nytt. Hon är orolig över partiets framtid:
"Det har inte skrivits någon dödsattest ännu och partiet kommer att fortsätta finnas. Förhoppningsvis vaknar det ur dvalan."
Men att Ljus framtid skulle vara på väg att gå i graven förnekas av partiledaren Björt Ólafsdóttir. Hon säger till Vísir att partiet visserligen har varit starkare, men att det finns en ledning som fortsätter arbeta och att Ljus framtid kan komma att ställa upp i val längre fram.

Här kan du läsa mer om Ljus framtids kris.