lördag 19 maj 2018

Rekordmånga partier i kommunalvalet i Grindavík

Sex partier ställer upp i valet i Grindavík. Det är första gången som så många partier kämpar om de sju mandaten i kommunfullmäktige. Nya i kommunen är både Centerpartiet och Unga människors röst. Även Självständighetspartiet, Framstegspartiet, Socialdemokraterna och Grindavíkbornas lista går till val den 26 maj.

Självständighetspartiet har av tradition haft ett starkt fäste i Grindavík på sydvästra Island. De senaste årtiondena har partiet i regel ingått i den majoritet som styrt kommunen. Men koalitionsparterna har genom åren varierat.

Sedan 2014 regerar Självständighetspartiet ihop med Grindavíkbornas lista. Kommunchef är Fannar Jónasson.

I förra valet fick partiet 42,8 procent och tre mandat i fullmäktige. Näst störst blev Framstegspartiet med 23,5 procent och två mandat. Ett mandat var blev det för Grindavíkbornas lista och Socialdemokraterna som fick 17,4 respektive 16,3 procent av rösterna.

Då var det fyra partier som ställde upp i valet. I år blir det sex partier. Det tidigare rekordet var från 2010 då fem partier gick till val i kommunen.

Självständighetspartiets toppkandidat är kommunalrådet Hjálmar Hallgrímsson. Överst på Socialdemokraternas lista finns Páll Valur Björnsson som tidigare suttit i alltinget för Ljus framtid. Grindavíkbornas lista toppas av Kristín María Birgisdóttir som i dag är kommunstyrelsens ordförande. Etta på Framstegspartiets valsedel är Sigurður Óli Þorleifsson.

Två nya partier ställer upp i valet. Grindavík blir en av de kommuner där Centerpartiet siktar på att komma in i fullmäktige. Toppkandidat är Hallfríður G. Hólmgrímsdóttir.

Unga människors röst är ett nytt lokalparti. Målet är att lyfta fram frågor i kommunen som berör yngre invånare. Just ungdomsfrågorna är vad som förenar kandidaterna. Partiet säger sig vara öppet för alla unga Grindavíkbor oavsett politisk hemvist. Överst på listan står Helga Dís Jakobsdóttir.