
Eyþór Arnalds lyckades åter göra Självständighetspartiet till största parti i Reykjavík. Men för tredje mandatperioden i följd ser det nu ut som att partiet inte kommer att ha något avgörande inflytande i kommunen. Självständighetspartiet kommer av allt att döma att stå utanför den koalition som styr Reykjavík de kommande fyra åren.
Det står klart sedan Renässans i går kväll kommit överens med Socialdemokraterna, Piratpartiet och Gröna vänstern om att inleda formella förhandlingar om att bilda majoritet i kommunen. Förhandlingarna inleds i dag.
Ett gemensamt politiskt program ska vara klart före den 19 juni då fullmäktige samlas för första gången. Det uppger Socialdemokraternas avgående borgmästare Dagur B. Eggertsson på Twitter.
Ett gemensamt politiskt program ska vara klart före den 19 juni då fullmäktige samlas för första gången. Det uppger Socialdemokraternas avgående borgmästare Dagur B. Eggertsson på Twitter.
Att Renässans hellre skulle regera till vänster än till höger var väntat. Inom kommunpolitiken har Renässans betydligt mer gemensamt med den avgående koalitionen - Socialdemokraterna, Piratpartiet och Gröna vänstern - än med Självständighetspartiet, Centerpartiet och Folkets parti.
Inom Självständighetspartiet lär det diskuteras om detta var ett misstag från Eyþór Arnalds sida. Han positionerade sig själv och partiet mot Socialdemokraterna - men skapade sig samtidigt små förutsättningar för att kunna bilda majoritet.
Såväl Självständighetspartiet som Centerpartiet och Folkets parti motsätter sig en flytt av inrikesflygplatsen från Vatnsmýri, införandet av ett nätverk av expressbussar och förtätning av bebyggelse. Det gör inte Renässans - och det gör heller inte Socialdemokraterna, Gröna vänstern och Piratpartiet.
På initiativ från Gröna vänsterns Líf Magneudóttir träffades alla partier i fullmäktige - utom Självständighetspartiet och Centerpartiet som inte var inbjudna - i tisdags kväll. Där diskuterade de förutsättningarna för att bilda majoritet.
Islands socialistparti tog efter mötet beslutet att inte ingå i någon koalition. Beskedet ledde till en het debatt på Facebook. Vissa medlemmar ansåg att partiet inte skulle ha kandiderat till fullmäktige om det inte ville ta chansen till politiskt inflytande. Andra tyckte att Islands socialistparti inte skulle fungera som räddningsplanka för odugliga vänsterpartier.
Sanna Magdalena Mörtudóttir, Islands socialistpartis ledamot i kommunfullmäktige, försvarade beslutet i ett blogginlägg. Hon liknade valet att hoppa av diskussionerna med svartas kamp för mänskliga rättigheter i USA under 1900-talets andra halva. Hon sade sig inte vilja vara någon husslav:
"Jag ser att jag kan göra mer ute på åkern med de kuvade människorna än genom att titta ut på dem från den vite mannens hus. Jag vill använda den makt och det inflytande som ni gav mig genom att arbeta med er ute på åkern, sjunga sångerna med er och planera hur vi ska kunna driva ut slavägaren ur huset och bort ur våra liv."
Redan innan hade Sanna Magdalena Mörtudóttirs retorik väckt uppmärksamhet. Jóna Sólveig Elínardóttir, tidigare alltingsledamot för Renässans, liknade i en debattartikel i Fréttablaðið sättet att uttrycka sig med Donald Trumps talarstil. Hon hävdade att Sanna Magdalena Mörtudóttir på samma sätt som USA:s president levde på att skapa splittring mellan olika samhällsgrupper:
"Dem och vi, vi och de andra. Medelklassen är också de andra. Budskapet är att de som tycker som de andra direkt eller indirekt deltar i att utnyttja proletärer."
Beslutet från Islands socialistparti stängde också dörren till en vänsterkoalition. Tidigare hade Ögmundur Jónasson, veteran inom Gröna vänstern, argumenterat för en vänsterallians mellan Socialdemokraterna, Islands socialistparti, Piratpartiet, Folkets parti och Gröna vänstern. Samma åsikt hade Guðmundur Hörður Guðmundsson i Stundin.
En som inte sörjde var Pawel Bartoszek, en av Renässans två ledamöter i fullmäktige. Han sade till Vísir att han hoppade högt av glädje över nyheten att Islands socialistparti inte tänkte ingå i någon koalition. Dessutom förnekade han i RÚV att Renässans skulle ha krävt att Socialdemokraternas Dagur B. Eggertsson inte skulle vara borgmästare för att inleda ett samarbete.
Tillsammans har Socialdemokraterna, Piratpartiet, Gröna vänstern och Renässans 12 av 23 platser i fullmäktige. Eyþór Arnalds sade till Vísir att de fyra partiernas beslut att regera tillsammans inte återspeglar valresultatet:
"Jag anser att detta är dåliga nyheter för kommuninvånarna. För där försöker de renovera den majoritet som kommuninvånarna nobbade med besked. En vädjan om förändringar besvaras inte med att upprepa samma konstellation som tidigare nobbats."
Dagur B. Eggertsson gör inte samma tolkning av valresultatet. Han säger i Morgunblaðið att Självständighetspartiets politik - som han beskriver som en önskan om att "föra Reykjavík tillbaka till det förflutna" - inte fått majoritet i valet.
Här kan du läsa mer om kommunalvalet i Reykjavík.
Här kan du läsa mer om kommunalvalet i Reykjavík.