tisdag 1 maj 2018

Så mycket skriver svenska medier om Island

Island är den nordiska nation som svenska medier rapporterar minst om. Men sett till befolkningsmängden hamnar däremot Island bland de tre mest bevakade länderna i världen. Bara om Monaco och Vatikanstaten skrivs det mer per capita. Det visar en undersökning baserad på 2017 års mediebevakning utförd av Datastory.

USA är det land som svenska medier bevakar mest. Under 2017 skrev Aftonbladets, Expressens, Dagens Nyheters, Svenska Dagbladets, Göteborgs-Postens, Sydsvenskans, Sveriges Radios och Sveriges Televisions nätupplagor totalt 21 099 artiklar om USA. Tvåa är Storbritannien med med 7 851 artiklar och trea Ryssland med 7 784 artiklar.

Om Island skrev dessa medier 610 artiklar. Det gör att Island hamnar på plats 39 bland sammanlagt 194 länder.

Det nordiska land som de största svenska medierna rapporterade mest om 2017 var Norge med 5 819 artiklar. Därefter följde Danmark med 4 946 artiklar och Finland med 2 832 artiklar.

I botten finns fem länder som det förra året inte skrevs en enda artikel om: Tuvalu, Saint Vincent och Grenadinerna, Sao Tome och Principe, Komorerna och Swaziland. Ytterligare fyra länder - Palau, Saint Kitts och Nevis, Saint Lucia och Surinam - nämndes bara en gång.

Omräknat per capita blir resultatet ett helt annat. Då är Island trea efter ettan Vatikanstaten och tvåan Monaco. På en miljon invånare gick det 1 825 artiklar om Island. Om Vatikanstaten skrevs det visserligen tio gånger så mycket - men det rapporterades däremot mer än tio gånger så mycket om Island som om Syrien.