lördag 5 maj 2018

Självständighetspartiet förlorar egen majoritet i Árborg

Åren med egen majoritet är över för Självständighetspartiet i Árborg. Partiet är fortfarande störst i kommunen - men väljarstödet har nästan halverats sedan förra valet för fyra år sedan. Nu får partiet 29,6 procent. Ytterligare fem partier tar plats i fullmäktige. Det visar en opinionsmätning utförd av Fréttablaðið.

Både 2010 och 2014 har Självständighetspartiet fått egen majoritet i Árborg. För åtta år sedan fick partiet 50,1 procent av rösterna i kommunalvalet och för fyra år sedan var det 51 procent som lade sin röst på Självständighetspartiet.

Senast var det fem partier som ställde upp i kommunalvalet. Fyra av dem - Självständighetspartiet, Framstegspartiet, Socialdemokraterna och Ljus framtid - fick mandat medan Gröna vänstern blev utan. Hittills är det sex partier som tänker kandidera i valet den 26 maj.

Väljarstödet för Självständighetspartiet har nästan halverats sedan valet 2014. Nu får partiet 29,6 procent, en minskning med 21,4 procentenheter jämfört med förra valet. Det ger partiet fyra av nio mandat i fullmäktige.

Övriga fem partier får ett mandat var. Gröna vänstern ökar med 8,9 procentenheter till 13,2 procent. Socialdemokraterna backar 7 procentenheter till 12,1 procent. Framstegspartiet förlorar 6,6 procentenheter till 8,3 procent.

Två av partierna ställer upp för första gången. Centerpartiet får 13,9 procent och Framåt Árborg - som är namnet på Piratpartiets och Renässans gemensamma lista i kommunen - får 11,7 procent.

Hela 11,3 procent svarar att de vill lägga sin röst på något parti som ännu inte aviserat någon kandidatur i kommunen.

Viktiga valfrågor i Árborg är den nya detaljplanen för centrala Selfoss och det kommunala avloppssystemet. Åsikterna om hur stadskärnan ska behandlas när Selfoss växer väcker starka känslor. När det gäller avloppssystemet handlar debatten om det ska ledas ut i älven Ölfusá eller till havs.