tisdag 22 maj 2018

Självständighetspartiet i nyckelroll i Hafnarfjörður

Självständighetspartiet fortsätter att vara störst av de åtta partierna i Hafnarfjörður. Men väljarstödet räcker inte för egen majoritet. För att kunna bilda en koalition som har minst sex av elva platser i kommunfullmäktige krävs en koalition med minst ett annat parti. Det visar en opinionsmätning utförd av Fréttablaðið.

De senaste fyra åren har Självständighetspartiet i Hafnarfjörður bildat majoritet med Ljus framtid. Men den koalitionen går i graven i samband med kommunalvalet den 26 maj. Ljus framtid har splittrats efter interna stridigheter och ställer inte upp för omval.

Resterna av en av Ljus framtids falanger i kommunen går dock till val i Hafnarfjörður. Det är Guðlaug Kristjánsdóttir, som varit kommunstyrelsens ordförande, som nu ställer upp med det egna partiet Kommunlistan.

Totalt är det åtta partier som deltar i valet i Hafnarfjörður. Renässans och Centerpartiet kandiderar i kommunen för första gången precis som Kommunlistan.

Självständighetspartiet har nu stöd av 32 procent av väljarna, en minskning med 3,8 procentenheter jämfört med valresultatet för fyra år sedan. Partiet behåller positionen som störst i kommunen med bred marginal. Näst störst är Socialdemokraterna med 19,2 procent, en nedgång med 1 procentenhet.

Vidare får Framstegspartiet 11,6 procent, en ökning med 5,1 procentenheter. Klarar spärren gör också Centerpartiet med 9,7 procent, Piratpartiet med 9,7 procent - en ökning med 3 procentenheter - och Gröna vänstern med 8,3 procent, en tillbakagång med 3,4 procentenheter.

Två av de åtta partierna blir utan mandat i fullmäktige. Renässans får 5,8 procent och Kommunlistan 3,1 procent.

Om detta hade varit ett valresultat hade det varit dött lopp mellan Socialdemokraterna och Självständighetspartiet om det sista mandatet. Självständighetspartiet hade fått antingen fyra eller fem mandat och Socialdemokraterna två eller tre mandat. Framstegspartiet, Centerpartiet, Piratpartiet och Gröna vänstern får ett mandat var.

Oavsett vilket parti som det sista mandatet går till kan Självständighetspartiet och Socialdemokraterna bilda majoritet. För att Självständighetspartiet ska kunna regera ihop med andra krävs minst två koalitionspartner för egen majoritet.

Om inte Självständighetspartiet ska ingå i en majoritet kan det bli nödvändigt för samtliga övriga fem partier att gå ihop.

Här kan du läsa mer om kommunalvalet i Hafnarfjörður.