onsdag 2 maj 2018

Utestället Sirkus på väg att återuppstå i Seyðisfjörður

Legendariska baren Sirkus återuppstår i Seyðisfjörður till sommaren. Efter att i åtta år ha förvarat bardisken, stolarna och en mängd andra föremål i ett förråd öppnar Sigríður Guðlaugsdóttir i lokaler vid hamnen i Seyðisfjörður. Där tycker hon enligt Vísir att Sirkus passar bättre än i dagens Reykjavík - den stad där Sirkus länge utgjorde navet i utelivet.

Sirkus var i många år något av en institution i Reykjavíks nattliv. Som bar och spelställe var Sirkus intimt förknippad med den våg av band som nådde internationell framgång under tidigt 2000-tal. Här gjorde band som Sigur Rós, Gus Gus och Mínus några av sina första spelningar. Under en tid ägdes dessutom Sirkus av Björk och The Sugarcubes.

Efter flera år av rivningshot stängde Sirkus för gott i januari 2008. På avskedsfesten spelade bland annat Sigur Rós, Ghostigital och Slowblow.

Ägaren Sigríður Guðlaugsdóttir packade ihop inventarierna och förvarade dem i ett förråd i Hafnarfjörður. Själv var hon med om att öppna Boston på Laugavegur i Reykjavík, ett uteställe som i någon mån förde arvet från Sirkus vidare.

Sigríður Guðlaugsdóttir var också en av initiativtagarna till Sirkus i Tórshavn på Färöarna. Vid invigningen i december 2009 ringlade kön lång utanför entrén - något som inte tillhör vanligheterna i den färöiska huvudstaden. Sirkus har också tillfälligt återuppstått i London.

Men nu är det alltså dags för en nypremiär på riktigt. Sigríður Guðlaugsdóttir har flyttat från Reykjavík till Seyðisfjörður. Hon säger till Vísir att hon där tänker öppna Sirkus i lokaler vid hamnen lagom till sommaren. Där hittar hon den stämning som hon nu saknar i huvudstaden:
"Reykjavík har förändrats så oerhört mycket. För mig är det bara som vilken storstad som helst. Jag saknar den lilla 101-byn som jag bodde och växte upp i."
När flyttlasset gick till Seyðisfjörður fick inredningen från Sirkus följa med. Hon har bland annat sparat bardisken, stolarna och en rad andra prylar. Där finns saker som tillhört Sigur Rós och de fotografier av Sigrún Hrólfsdóttir som prydde väggarna.

Sigríður Guðlaugsdóttir säger till Vísir att hon aldrig riktigt kunnat släppa Sirkus. Hon har dessutom ständigt fått frågor om att öppna på ett nytt ställe. Trots att inredningen varit magasinerad i åtta år kunde hon inte låta bli att ta den med sig till Seyðisfjörður:
"Jag kunde aldrig bli fri från den. Den fanns i en container. Vad skulle jag göra med detta? Man åkte någonstans och alla frågade samma sak. Så samvetet blir rent - när jag öppnar detta kan jag börja göra något annat."
Här kan du läsa mer om Sirkus.