tisdag 29 maj 2018

Utökat fullmäktige räddade Gröna vänstern i Reykjavík

Bara 4,58 procent av väljarna i Reykjavík röstade på Gröna vänstern i lördagens kommunalval. Det räckte bara till ett mandat i kommunfullmäktige. Men om inte fullmäktige utökats från 15 till 23 platser hade Gröna vänstern blivit helt representation i Reykjavík. Samma öde hade även drabbat Folkets parti.

Gröna vänstern har länge varit starkare i rikspolitiken än i kommunpolitiken i Reykjavík. Partiet ställde upp i kommunalvalet första gången 2006 och fick då 13,2 procent. Det är fortfarande Gröna vänsterns bästa resultat i Reykjavík.

I lördags fick Gröna vänstern bara 4,58 procent. Det är partiets sämsta resultat någonsin i Reykjavík. Stödet nästan halverades sedan 2014 - och det resultatet betraktades som något av ett fiasko.

Den senaste mandatperioden präglades av personkonflikterna mellan Sóley Tómasdóttir - partiets enda ordinarie ledamot i fullmäktige - och ersättaren Líf Magneudóttir. När Sóley Tómasdóttir var förhoppningen att dispyterna skulle vara över. Men det hjälpte inte valresultatet.

Nu toppade Líf Magneudóttir listan. Sóley Tómasdóttir är numera bosatt utomlands, men uppmanade sympatisörerna att rösta på Kvinnorörelsen i stället för Gröna vänstern. Kvinnorörelsen fick dock bara 0,9 procent av rösterna.

Däremot var det sannolikt många som i stället för Gröna vänstern lade sin röst på Islands socialistparti. Att Islands socialistparti skulle få så mycket som 6,37 procent var nog en överraskning för många. Partiet har positionerat sig betydligt längre ut till vänster än Gröna vänstern - och det kan ha lockat de sympatisörer som anser att Gröna vänstern rört sig för mycket mot mitten i regeringssamarbetet med Självständighetspartiet och Framstegspartiet.

En tidigare utbrytning ur Gröna vänstern är Folkfronten. Då var det medlemmar som var missnöjda med partiets agerande under regeringssamarbetet med Socialdemokraterna mellan 2009 och 2013. Folkfronten - som är uttalat marxistiskt - fick dock bara 0,25 procent.

Om det inte hade varit för utökningen av kommunfullmäktige från 15 till 23 platser hade fiaskot varit totalt. Då hade Gröna vänstern blivit utan mandat i Reykjavík. Det visar en uträkning som pr-konsulten Friðjón R. Friðjónsson gjort på Twitter.

Då hade Självständighetspartiets 30,77 procent gett sex mandat, Socialdemokraternas 25,88 procent gett fem mandat, Renässans 8,16 procent gett ett mandat, Piratpartiets 7,73 procent gett ett mandat, Islands socialistpartis 6,37 procent gett ett mandat och Centerpartiets 6,13 procent gett ett mandat.

Gröna vänsterns 4,58 procent hade alltså inte räckt till något mandat. Det hade inte heller Folkets partis 4,25 procent. Utan de åtta nya platserna hade bägge partierna blivit utan representation i fullmäktige.

Líf Magneudóttir har inga planer på att avgå. Däremot har hon sagt att lördagens valresultat var en besvikelse för Gröna vänstern.

Här kan du läsa mer om kommunalvalet i Reykjavík.