tisdag 15 maj 2018

Vill kräva tillbaka tomt för moské i Reykjavík

Villkoren för moskébygget i Reykjavík har inte uppfyllts. Därför bör kommunen dra tillbaka den tomt som för snart fem år sedan tilldelades Félag múslima á Íslandi. Det skriver avhoppade framstegspartisten Sveinbjörg Birna Sveinbjörnsdóttir i en motion som behandlas i kommunfullmäktige i dag.

Efter flera års väntan tilldelades Félag múslima á Íslandi hösten 2013 en tomt på Sogamýri i Reykjavík avsedd för ett moskébygge. I den efterföljande arkitekttävlingen vann ett förslag inspirerat av traditionella isländska torvhus.

Men sedan dess har inget hänt på tomten på Sogamýri. Félag múslima á Íslandi försökte utan framgång gräsrotsfinansiera bygget genom en nätinsamling. Samfundet har också sagt nej till bidrag från Saudiarabien.

Ett drygt halvår efter att kommunen tilldelat Félag múslima á Íslandi gjorde Sveinbjörg Birna Sveinbjörnsdóttir moskébygget till en valfråga i kommunalvalet våren 2014. Trots att beslutet sannolikt inte kunde återkallas utan ekonomiska konsekvenser för kommunen gav moskémotståndet Framstegspartiet ett lyft i valet.

Under de fyra åren som gått sedan dess har Framstegspartiet inte haft några framgångar i fullmäktige. Moskémotståndet har också tonats ned.

Men nu har Sveinbjörg Birna Sveinbjörnsdóttir lämnat Framstegspartiet och kandiderar i stället för det egna partiet Vår stad Reykjavík samtidigt som hon sitter kvar i fullmäktige som politisk vilde. Nu väcker hon också liv i moskéfrågan med knappa två veckor kvar till valet.

I en motion som behandlas i kommunfullmäktige i dag skriver Sveinbjörg Birna Sveinbjörnsdóttir att Reykjavík bör ta tillbaka tomten. Hon hänvisar till regler som säger att grunden ska vara klar inom tre år, att väggarna och taket ska vara klara inom fyra år, att själva byggnaden ska vara färdig inom fem år och att tomten ska stå klar inom sex år.

De två första tidsgränserna har redan passerats utan att Félag múslima á Íslandi levt upp till villkoren. Vidare hävdar Sveinbjörg Birna Sveinbjörnsdóttir att även femårsgränsen kommer att passeras utan att det kommer att finnas någon färdig byggnad på platsen.

Dessutom fortsätter Sveinbjörg Birna Sveinbjörnsdóttir att hävda att beslutet att tilldela samfundet en tomt stod i strid med lagen. Hennes tolkning av regelverket är att bestämmelsen om att kommuner ska stå för gratis tomter till religiösa samfund bara gäller den kristna statskyrkan.

Majoriteten i fullmäktige - de partier som stod bakom beslutet var Bästa partiet, Socialdemokraterna och Gröna vänstern - ansåg i stället att lagens krav på likabehandling gjorde att andra samfund hade samma rätt till gratis tomter som statskyrkan. Andra som under de senaste åren fått tomter utan kostnad är asatrosamfundet och rysk-ortodoxa kyrkan.

Sveinbjörg Birna Sveinbjörnsdóttirs motion kommer sannolikt att röstas ned i fullmäktige i dag. Men hon är inte ensam om att vilja stoppa moskébygget. I en färsk opinionsmätning säger 42,4 procent av islänningarna att de inte vill att någon moské ska byggas i Reykjavík. Bara 21,9 procent säger ja till bygget.

Här kan du läsa mer om mosképlanerna i Reykjavík.