tisdag 5 juni 2018

20-årig centerpartist blir yngst i alltingets historia

När Karl Liljendal Hólmgeirsson i går tog plats i alltinget blev han den yngste isländske parlamentarikern genom tiderna. Han var då 20 år och 355 dagar. Karl Liljendal Hólmgeirsson var i senaste valet nummer fyra på Centerpartiets lista i den nordöstra valkretsen. Han ersätter partiledaren Sigmundur Davíð Gunnlaugsson.

I april 2017 blev Renässans Bjarni Halldór Janusson den yngste som satt sig i alltingets bänkar. Då var han 21 år och 144 dagar. Redan första dagen som ersättare i alltinget deltog han i en debatt om lärarbristen i den isländska skolan.

Det rekordet slogs i går av en annan ersättare. Då satte sig Karl Liljendal Hólmgeirsson i alltingets bänkar vid åldern 20 år och 355 dagar. Han fick dock ingen möjlighet att gå upp i talarstolen eftersom det enda som stod på gårdagens dagordning var en allmänpolitisk debatt med förutbestämda deltagare från de olika partierna.

Karl Liljendal Hólmgeirsson var nummer fyra på Centerpartiets lista i den nordöstra valkretsen i höstens alltingsval. Han ersätter partiledaren Sigmundur Davíð Gunnlaugsson. Till vardags går han på gymnasiet i Akureyri.

Precis som Sigmundur Davíð Gunnlaugsson var Karl Liljendal Hólmgeirsson tidigare aktiv inom Framstegspartiet. När han bröt sig ur för att i stället bilda Centerpartiet var Karl Liljendal Hólmgeirsson en av dem som följde med. Han säger i Morgunblaðið att han hoppas att tiden i alltinget ska bli lärorik:
"Det är en stor livserfarenhet i en möjlighet som denna, men jag är naturligtvis väldigt ung och det kommer att visa sig hur det går."
Första dagen i alltinget hade Karl Liljendal Hólmgeirsson enligt Fréttablaðið sällskap av en erfaren politiker. Han är nämligen barnbarn till Sigrún Magnúsdóttir. Hon var 72 år när hon i början av 2017 lämnade uppdraget som alltingsledamot för Framstegspartiet och miljöminister.

Här kan du läsa mer om Bjarni Halldór Janusson.