tisdag 26 juni 2018

Åtalas för insiderbrott i Icelandair - tjänade på vinstvarning

På en dag minskade Icelandairs börsvärde med 25 miljarder isländska kronor. Men alla aktieägare förlorade inte på kursraset. Tre män tjänade samma dag 45 miljoner isländska kronor på optioner i Icelandair. En av dem var en toppchef inom Icelandair som kände till att bolaget skulle vinstvarna. Nu åtalas alla tre för insiderbrott.

Den 1 februari 2017 vinstvarnade Icelandair. Bokningsläget var betydligt sämre än förväntat. Samtidigt hårdnade konkurrensen, bränslepriserna steg och den isländska kronan blev allt dyrare. Allt detta gjorde att flygbolaget räknade med en betydligt lägre vinst än under 2016. I stället för en beräknad vinst på 25 miljarder isländska kronor skrevs den ned till 17 miljarder.

Reykjavíkbörsen reagerade med ett ras. På bara en dag minskade Icelandairs börsvärde med en fjärdedel. För aktieägarna gick 25 miljarder isländska kronor upp i rök. Samtidigt sjönk aktiekursen till den lägsta på tre år.

Icelandairs kursras präglade handeln på Reykjavíkbörsen denna dag. Index sjönk med 6 procent - den största nedgången på sex år. Och Icelandairs kursras var det största på den isländska börsen på åtta år.

Att bolaget skulle vinstvarna var inte oväntat. Men att bolaget skulle göra en så stor omvärdering av framtidsutsikterna var inte väntat.

I kölvattnet genomförde Icelandair flera förändringar. Nya biljettkategorier infördes där bolaget började ta betalt för incheckat bagage i ekonomiklass. Sedan dess har inte utsikterna förbättrats. Nyligen meddelade Icelandair att hotelldelen av koncernen ska säljas.

Men alla förlorade inte på kursraset. Tre isländska män kunde samma dag räkna hem en vinst på 45 miljoner isländska kronor på optioner i Icelandair. Nu åtalas de för insiderbrott för tre olika affärer med aktier i flygbolaget.

En av de tre männen var en toppchef inom bolaget. Han tillhörde den grupp av nyckelanställda som fick kännedom om vinstvarningen i förväg. Det var information som han förmedlade till en vän. Vännen kunde därmed tjäna 25 miljoner på optioner. Han slussade i sin tur informationen vidare till en annan vän. Han kunde räkna hem 20 miljoner på optionsaffärer.

Detta var enligt åtalet inte första gången som toppchefen läckte insiderinformation. Hösten 2015 fick mannen veta att resultatet för tredje kvartalet skulle bli bättre än väntat. Även då tipsade han sin vän som genom ett bolag handlade med aktiederivat. Den här gången tjänade de 8,5 miljoner kronor. I mejl diskuterade de upplägget och hur de skulle dela på såväl risk som vinst.

Historien upprepade sig sommaren 2016. Då var det resultatet för andra kvartalet som skulle bli sämre än väntat. Toppchefen fick reda på vinstvarningen innan den blev offentlig. Genom handel med aktiederivat kunde de utnyttja insiderinformationen och tjäna 7,6 miljoner.

En av de tre åtalade - vännen till toppchefen - dömdes nyligen till fängelse för penningtvätt efter att ha drivit en olaglig spelklubb. Nu riskerar han och de två andra männen ännu ett fängelsestraff. Tillsammans drog de in över 50 miljoner isländska kronor på affärerna med värdepapper i Icelandair.