tisdag 26 juni 2018

Blockerar vägen till Hvalá - riskerar ingripande från polis

Pétur Guðmundsson måste sluta blockera vägen till Hvalá för motståndare till det planerade kraftverksbygget. Annars kommer polisen att ingripa för att hålla vägen öppen. Samtidigt vill nu både miljöorganisationen Landvernd och institutet Náttúrufræðistofnun Íslands freda området kring Drangajökull. Där ingår också Hvalá - och i så fall blir vattenkraftverket inte verklighet.

Inför kommunalvalet i Árneshreppur för en månad sedan var det plötsligt arton personer som folkbokförde sig i kommunen. I många fall var det uppenbart att personerna inte var bosatta i kommunen. Samtidigt hade flera av dem starka kopplingar till motståndare till det planerade vattenkraftverket vid Hvalá i Ófeigsfjörður.

Majoriteten i det avgående kommunfullmäktige godkände den första etappen i bygget. Men för att det ska bli verklighet krävs en rad nya beslut under de närmaste åren. Om motståndare skulle få majoritet i fullmäktige skulle de alltså kunna stoppa bygget.

Sexton av de arton folkbokföringsflyttarna underkändes. Anhängare till kraftverksbygget såg agerandet som ett sätt att skaffa sig rösträtt i kommunen och därmed rösta in motståndare i fullmäktige. Om det var planen så gick den inte i lås. Samtliga fem i det fullmäktige som valdes den 26 maj säger ja till vattenkraftverket.

Striderna i Árneshreppur är dock inte över. Valresultatet och kommunfullmäktiges hantering av folkbokföringsflyttarna har överklagats till justitiedepartementet. Dessutom försöker kraftverksmotståndare fortsätta bilda opinion mot bygget. Bland annat har de uppmanat allmänheten att besöka området kring Hvalá. Det har även anordnats arrangerade turer till platsen.

Markägaren Pétur Guðmundsson säger ja till bygget. Han är också den privatperson som kan tjäna pengar på kraftverket eftersom han sålt vattenrättigheterna vid Hvalá.

Nyligen tröttnade han på vad han ansåg vara okynnestrafik till Hvalá. Pétur Guðmundsson började blockera vägen - som går över hans mark - med en traktor. Den som ville fortsätta in i Ófeigsfjörður fick begära tillstånd. Motståndare till kraftverksmotståndare var inte välkomna.

Men Vegagerðin kommer inte att acceptera att Pétur Guðmundsson blockerar vägen. G. Pétur Matthíasson, informationsansvarig vid myndigheten, säger till RÚV att han hoppas på att Pétur Guðmundsson självmant ska öppna vägen. Annars måste Vegagerðin tillkalla polis för att få bort traktorn:
"Den [vägen] ingår i vägnätet och Vegagerðin är den som ansvarar för vägen och ingen får stänga sådana vägar. De är alla öppna för allmän trafik oavsett vad man har för åsikt i samhällsfrågor."
Hittills har myndighetens samtal med Pétur Guðmundsson inte lett till något resultat. När och hur Vegagerðin kommer att blanda in polis är ännu inte klart.

En som misslyckades med att bli invald i kommunfullmäktige är Ólafur Valsson som driver Árneshreppurs enda butik i Norðurfjörður. Själv motsätter han sig kraftverksbygget. Men han vill också att kommunen - som vid årsskiftet bara hade 46 invånare - ska överleva. Han säger till RÚV att Pétur Guðmundssons agerande riskerar att försämra kommunens framtidsutsikter:
"Det torde vara till det bättre för samhället att försöka få människor att stanna i kommunen. För att göra det behöver det erbjudas någon förströelse och en sådan sak skulle till exempel kunna vara att köra människor till Hvalás utlopp och gå runt med dem i det här området."
Trots att kraftverksmotståndarna inte hade någon framgång i kommunalvalet kan de ha fått nytt hopp under gårdagen. Det statliga naturinstitutet Náttúrufræðistofnun Íslands vill nu fridlysa området runt glaciären Drangajökull. Totalt rör det sig om 1 281 kvadratkilometer som kan fredas.

I området ingår bland annat Hvalá. Institutet anser att ett kraftverksbygge skulle ha stor negativ inverkan på området. En fridlysning skulle göra det omöjligt att gå vidare med byggplanerna.

Miljöorganisationen Landvernd välkomnar förslaget. I ett pressmeddelande uppmanas miljöminister Guðmundur Ingi Guðbrandsson att så snart som möjligt fridlysa området runt Drangajökull. Guðmundur Ingi Guðbrandsson var vd för Landvernd från 2011 fram till slutet av förra året när han handplockades till uppdraget som miljöminister i statsminister Katrín Jakobsdóttirs regering.

Här kan du läsa mer om turerna kring det planerade kraftverksbygget vid Hvalá.