fredag 29 juni 2018

Böcker återlämnade till bibliotek i Reykjavík 46 år för sent

De skulle ha återlämnats till biblioteket på Gerðurberg i Reykjavík den 4 februari 1972. Men det var först i går som de två barnböckerna kom tillbaka till biblioteket. Om låntagaren skulle få böta för böckerna skulle notan hamna på omkring 2 miljoner isländska kronor.

En av stadsbibliotekets filialer i Reykjavík fick i går ett oväntat brev. I kuvertet låg två barnböcker - Ævintýrið um Agga álf og Lísu och Ævintýrið um félagana fimm - som skulle ha återlämnats för drygt 46 år sedan.

I det medföljande brevet förklarade låntagaren att böckerna försvunnit i samband med en flytt och nyligen upphittats. De två barnen som läste böckerna ska ha haft glädje av dem. I dag har båda pluggat på universitet och flyttat till utlandet.

Bibliotekarien Arnór Gunnar Gunnarsson delade med sig av nyheten på Twitter. Han konstaterade att notan för förseningen skulle landa på omkring 2 miljoner isländska kronor om han räknade med 60 isländska kronor om dagen per bok. Biblioteket tänker dock inte kräva in böterna.