lördag 9 juni 2018

Brittiskt stridsflyg till Island för första gången efter krisenEfter terrorstämplingen av Island hösten 2008 inställdes all brittisk patrullering av det isländska luftrummet. Sedan dess har andra Nato-länder skött patrulleringen. Men nästa år kommer fyra brittiska stridsflygplan att tillfälligt stationeras i Keflavík. Det är första gången på elva år som Storbritannien står för patrulleringen.

När finanskraschen drabbade Island för snart tio år sedan använde Storbritannien terrorlagstiftning för att förhindra att tillgångar fördes ut ur landet. Inledningsvis gällde terrorstämplingen Landsbanki, finansdepartementet och centralbanken Seðlabanki Íslands. De två senare ströks dock efter en kort tid. Kvar var Landsbanki i samma sällskap som Nordkorea och al-Qaida.

Terrorstämplingen väckte starka känslor i oktober 2008. Två månader senare skulle brittiskt stridsflyg anlända till Keflavík för att patrullera det isländska luftrummet. Med hänvisning till ekonomiska skäl stoppades patrulleringen.

Officiellt var det inte terrorstämplingen som var skälet. I stället hänvisade den brittiska regeringen till besparingsbehov. Dåvarande statsministern Geir H. Haarde sade dock att omständigheterna gjorde att det var bra att patrulleringen inställdes.

Under Islands torskkrig mot Storbritannien var stämningarna inte sällan mycket hätska. De upprörda känslorna riktades ibland mot besättningar ombord brittiska båtar som anlöpte isländska hamnar. Inte sällan möttes de av hårda ord och protester i form av äggkastning. När patrulleringen av det isländska luftrummet inte blev av i december 2008 slapp regeringen hantera liknande situationer.

Men nästa år stationeras alltså brittiskt stridsflyg på Island för första gången efter finanskraschen. Under denna tioårsperiod har i stället flyg från bland annat USA, Kanada, Tjeckien, Danmark, Italien, Norge, Tyskland, Portugal och Frankrike skött övervakningen.

Beskedet kom nyligen från den brittiske försvarsministern Gavin Williamson. Det är fyra stridsflygplan av typen Eurofighter Typhoon som tillfälligt får en bas i Keflavík.