lördag 9 juni 2018

Drivis från Grönland kan nå fram till isländska kustenDrivis från Grönland är nu bara fyra kilometer från den isländska kusten. Bland de ismassor som närmar sig stränderna på Hornstrandir finns isberg som är omkring 150 meter höga. Det går fortfarande att runda Västfjordarna, men båtar som befinner sig i området uppmanas att hålla utkik efter drivis. Isbergen har drivit över två mil inom loppet av ett dygn.

Sedan den 29 april har sydliga vindar dominerat och fört drivis från den grönländska kusten och kalvade isberg från grönländska glaciärer allt närmare Island. Enligt Veðurstofa Íslands kan isberg inom kort driva i land på isländska stränder. I dagsläget befinner sig drivisen närmast Hornstrandir, den nordöstliga delen av Västfjordarna.

De senaste dagarna har kustbevakningen vid flera tillfällen flugit över området för att följa drivisens utbredning och rörelser. Isen har drivit över två mil på bara ett dygn. Den kommer också ständigt närmare kusten.

Det är dock inte bara vindarna som avgör hur isen rör sig. Havsströmmarna har också stor betydelse. Om isen hade drivit rakt söderut hade den förmodligen redan nått den isländska kusten. Nu gör havsströmmarna så att den följer kustlinjen i ostlig riktning. Sannolikt kommer isen att driva in i Húnaflói.

Drivisen är nu bara drygt fyra kilometer öster om Horn på Hornstrandir. Avståndet till mer samlad drivis är fyra mil. De största isbergen är enligt Morgunblaðið omkring 150 meter höga.

Området närmast kusten är alltjämt öppet för sjöfart. Båtar som seglar i området uppmanas dock att hålla utkik efter isberg.

Vigfús Markússon, kapten ombord trålaren Tjaldur SH-270, säger till RÚV att han aldrig tidigare sett så mycket drivis i området. De tvingades avbryta fisket norr om Hornstrandir eftersom drivisen var för besvärlig.

Geografen Ingibjörg Jónsdóttir har varit med på flera patrullflyg. Inga isbjörnar har synts till på den is som rör sig mot Island. Hon säger i Morgunblaðið att det dock alltid finns en risk att drivisen för med sig isbjörnar.

Här kan du läsa mer om isbjörnar som drivit och simmat från Grönland till Island.