söndag 10 juni 2018

Fotbollsläktare i Grenivík rymmer hela kommunen

När Magni från Grenivík spelar fotboll i herrarnas andradivision ryms hela kommunen Grýtubakkahreppur på läktaren. Kommuninvånarna är 372 - och sittplatserna är 380 till antalet. Läktaren byggdes ut inför seriestarten. Magnis avancemang till den näst högsta serien gjorde det nödvändigt att bygga fler sittplatser.

Med två omgångar kvar av den isländska tredjedivisionen säkrade Magni avancemanget till Inkasso-deildin, den näst högsta divisionen i den isländska herrfotbollen. Det var första gången sedan 1978 som Magni tog sig så högt upp i seriesystemet. Bara en gång tidigare har klubben nått den isländska andraligan.

Magni slutade tvåa i serien med 39 poäng. Avancemanget från tredjedivisionen säkrades med två omgångar kvar. Att Magni i den sista omgången förlorade mot trean Víðir saknade betydelse eftersom klubben från Grenivík hade ett ointagligt försprång. Seriesegrare blev Njarðvík med 50 poäng.

Klivet upp i seriesystemet ställde nya krav på Magnis arena Grenivíkurvöllur. Den rymmer omkring 1 200 åskådare - men i Inkasso-deildin finns också regler för antalet sittplatser.

Inför seriepremiären har därför frivilliga arbetat med att bygga ut läktarna på Grenivíkurvöllur. De rymmer nu 380 åskådare - vilket alltså gör att hela kommunen Grýtubakkahreppur, där Grenivík är den enda tätorten, får plats. Magni skriver i ett pressmeddelande att ingen annan isländsk klubb kan ståta med något liknande.

En av eldsjälarna bakom klubben är Heimir Ásgeirsson, vd för Darri ehf. som säljer harðfiskur under varumärket Eyjabiti. Han säger i Morgunblaðið att arbetet med att bygga ut läktarna utfördes av lokalbefolkning:
"Detta gjordes med volontärarbete på kvällar och på människor härifrån Grenivíks och närområdets fritid."
De nya läktarna var klara först till den femte omgången då Magni i söndags tog emot Þróttur från Reykjavík. Matchen slutade dock med bortaseger.