söndag 3 juni 2018

Islänningar ratar socker i kaffet

Svart eller med mjölk är det många som gillar sitt kaffe. Kvinnor föredrar kaffe med mjölk medan män oftare dricker kaffet svart. Men socker är det ytterst få islänningar som tycker har någon plats i koppen. Och det är bara var femte som inte dricker kaffe. Det visar en undersökning utförd av MMR.

Kaffe är något som uppskattas av en majoritet av islänningarna. I MMR:s opinionsmätning är det bara 19 procent som säger att de inte dricker kaffe. Hela 81 procent dricker kaffe - men de föredrar sitt kaffe på olika sätt.

Populärast är att ha mjölk i kaffet. Det gör 39 procent. Men nästan lika vanligt är det att dricka kaffet svart. Det gör 38 procent. Bara 2 procent tycker att kaffet smakar bäst med mjölk och socker. Ingen uppger att de dricker kaffe med enbart socker. Det är dock 3 procent som konsumerar kaffe med annat än mjölk eller socker.

Män är mer förtjusta i svart kaffe. Samma smak har islänningar som har fyllt 50 år, höginkomsttagare, personer med högskoleutbildning och boende i huvudstadsregionen. Kvinnor uppskattar oftare kaffe med mjölk. Det gör också islänningar som har fyllt 50 år, landsbygdsbefolkning och personer med grundskoleutbildning.

Kombinationen mjölk och socker är vanligast bland islänningar som har en inkomst på minst 1,2 miljoner isländska kronor i månaden.

Minst förtjusta i kaffe är islänningar i åldern 18 till 29 år. Där är det hela 32 procent som säger att de inte dricker kaffe. Bland pensionärer är det däremot bara 6 procent som avstår från kaffe.

Sympatisörer till Renässans är den grupp där kaffet oftast dricks svart. Hela 63 procent svarar att de inte har något utöver själva kaffet i koppen. Mjölk är det givna komplementet för 54 procent av Framstegspartiets väljare.